Stortingsvervet vernes

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET: Dagbladet skrev i går på lederplass at Stortingets presidentskap har forsømt seg som forsvarer av Stortingets verdighet og plass i det norske demokratiet fordi stortingsrepresentant Børge Brende har fått permisjon fra sitt verv som folkevalgt for å bli direktør i World Economic Forum. I følge Dagbladet er praksis for slike permisjoner begrenset «til representanter som er blitt utnevnt til ambassadører for Norge eller til stillinger i FN».

Presidentskapet har imidlertid ikke tenkt seg å bli så løssluppen som Dagbladet legger opp til. Stortinget etablerte en presedens for permisjon til internasjonale stillinger som vurderes å være i nasjonal interesse da stortingsrepresentanten Paul Thyness ble ansatt som assisterende administrator i FNs utviklingsprogram, UNDP i 1980. Det er i dag, 27 år etter, vanskelig å se at den stillingen som Børge Brende har fått er av mindre nasjonal interesse. Organisasjonen samarbeider med en rekke store internasjonale organisasjoner og land om blant annet globale klima- og helsespørsmål.

Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan sa i sin Millenniumstale at det var avgjørende for FN å danne et partnerskap med det private næringsliv for å samarbeide om problemstillinger som helt åpenbart ikke kunne løses av FN og stater alene. Det er trolig også derfor at både Kofi Annan og Tony Blair i dag sitter i styret for World Economic Forum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer