Storveis Skagen

Glimrende underholdningskrim om en pianostemmer som blir utpresser.

BOK: Etter fem års pause er veteranen Fredrik Skagen tilbake med en ny kriminalroman fra Trondheim. Som vanlig er det en av hverdagens slitere som spiller hovedrollen, en liten mann som endelig får en sjanse til å skaffe seg store penger.

Filmer et drap

Terje Lyngmo er pianostemmer med trang økonomi, dårlige framtidsutsikter og mye opportunisme. Han kaster seg ut på forbrytergaleien når han på ren impuls knabber et DVD-kamera fra en Mercedes. Til å begynne med fabler han om å starte en ny karriere som regissør, men så filmer han ved en tilfeldighet en mann som tar livet av kona i badekaret.

Muligheten som nå byr seg for Terje, er for god til å ignorere. Drapet fant sted i en stor villa i et av Trondheims fineste strøk, så det burde være penger å hente for å ikke sende opptaket til politiet. Dermed begynner Terje en ny karriere som utpresser, men det er langt fra så enkelt og opplagt som det høres ut som.

Engasjement

Plottet i «God natt, elskede» er langt fra originalt, men det er gjennomført med både stil og humor og engasjement, og da kan selv det mest forslitte utgangspunkt få nytt liv. Dette er underholdningskrim av beste merke, hvor hovedpersonen besitter en uimotståelig blanding av uskyld og tvilsom moral. Man kan ikke gjøre annet enn å heie på ham.

Men Skagen gjør det uansett ikke lett for Terje, det ligger feller over alt for en pengeutpresser – selv en amatør med de beste motiver. For drapsmannen selv, en eiendomsmekler ved navn Per Raglo, er også temmelig slu, og på toppen det hele blander politiet seg inn i saken med den døde kvinnen.

Fredrik Skagen har den mest elegante språkføringen i norsk kriminallitteratur, og det gjør kanskje «God natt, elskede» ekstra leseverdig, men uansett er dette en krimroman som har så mye sjarm, humor og driv at den vil stå som et klart høydepunkt denne høsten.