Storverk fra Waage

Omfattende, velformulert og krystallklar gjennomgang av jeg’ets historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Jeg’ets kulturhistorie: Ideen er så god og så innlysende at det er forunderlig at ingen har kommet på det før Peter Normann Waage nå gir ut sin omfattende historie om det såkalte jeg’ets framvekst.

Forfatteren, journalisten og kulturhistorikeren Waage er en særegen stemme i det norske kulturelle liv. Han står bak en lang rekke sakprosaverk, de fleste knyttet til Russland, som Waage er en av våre fremste eksperter på.

Vestlig kultur

Hvorfor er utviklingen av den individuelle selvbevissthet så tett forbundet med den vestlige og europeiske kultur? spør Waage. Og mener noe av svaret ligger i det imperativet «Erkjenn deg selv», fra oraklet i Delfi. I den jødiske gammeltestamentlige Jahve, som betyr «Jeg er». Og i kristendommen, om gudesønnen som ble mennesket. Vi får høre om kirkefaren Augustin som på trehundretallet skrev historiens første selvbiografi. Og om Michel de Montaigne som på 1500-tallet oppdaget eller oppfant jeget.

En innvending mot boka kan være at den blir vel omfattende, nesten litt pensumaktig idéhistorisk i hvert fall fram til renessansen, da det moderne jeg utkrystalliserte seg. Fra da av blir også Waages egen stemme mer tydelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer