Støre kjører hybrid

Klikk for ingress.

Meninger

Det er egentlig bare å velge å vrake i bilder og metaforer. Vingling, ri to hester, snakke med to tunger etc. Men la oss heller si at Arbeiderpartiets nye leder kjører hybridbil, akkurat i det vi trodde han hadde gått til innkjøp av en elektrisk. Vi snakkes selvsagt om Jonas Gahr Støres ulike utspill i klimapolitikken den siste tiden, som i går ble kronet med et innlegg i Aftenposten der han byr på minst tre ulike standpunkter. VGs tegner Roar Hagen var på trykk i sin avis med det som kunne vært en passende illustrasjon til Støres innlegg: Partilederen flytende på et isflak, med snakkeboblen: «Ingen må tvile på partiets retning i energipolitikken».

Årsaken til bortforklaringen er trolig ganske enkel: i en ny rapport fra oljebransjens organisasjon Norsk olje og gass karakteriseres Støre som en «politisk risiko» fordi han har antydet at han vil trekke Arbeiderpartiet i en grønnere retning. Blant annet gjennom krav om elektrifisering av hele Utsira-høyden, krav om at oljefondet trekker seg ut av investeringer i kullselskaper - og tilslutt, det som kanskje fikk oljebegeret til å renne over - antydninger på AUFs sommerleir om å la mye av oljen ligge under bakken.

Et slikt rykte, som oljebransjens bad guy, kan selvsagt ikke en leder i Ap ha. Derfor retretten. Det viser hvilken enorm makt oljeinteressene har i samfunnet vårt. Så sterk at du skal vokte deg vel for å framstå som en klimaforkjemper, selv om havet stiger og temperaturen øker. Neida, unnskyld. Her skal vi ha full gass.

Det Støre nå sier, er akkurat det samme som Erna Solberg sier. Begge vil i praksis vente og se hva alternative energikilder kan gi oss av nye løsninger for å møte verdens energibehov. I mellomtida skal vi fortsette med oljeutvinningen som om ingenting truer i horisonten. Støre forsøker å framstille dette selv som en slags mellomposisjon: At noe av verdens kull, olje og gass må bli liggende, men at vi ikke kan sette noen definitive krav om dette for vår egen del. Vi skal heller ikke ha full gass, slik Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil, for vi skal ikke bore i Skagerak eller ved iskanten. For å fullføre Støres resonnement: Vi skal ha nesten full gass. Helt til det sier stopp.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.