DEBATT

Likestilling

Støtt jenter som vil bli ledere

Det går for sakte med likestilling i verden.

LIKE MULIGHETER? Hva står i veien for at jenter i verden får like muligheter til makt og innflytelse som gutter? Det er i hvert fall ikke jenters egne ambisjoner, skriver artikkelforfatteren. Santina (8) drømmer om å bli statsminister i Timor Leste (Øst-Timor) – og fikk prøvd seg i rollen på FNs internasjonale jentedag i fjor. Foto: Max Goldstein / Plan International
LIKE MULIGHETER? Hva står i veien for at jenter i verden får like muligheter til makt og innflytelse som gutter? Det er i hvert fall ikke jenters egne ambisjoner, skriver artikkelforfatteren. Santina (8) drømmer om å bli statsminister i Timor Leste (Øst-Timor) – og fikk prøvd seg i rollen på FNs internasjonale jentedag i fjor. Foto: Max Goldstein / Plan International Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Trakasseringen som kvinnelige folkevalgte forteller om i Norge, er en del av et stort globalt problem som gjør at mange jenter mister motet og lysten til å ta lederroller.

Med dagens utvikling vil nesten ingen av oss rekke å oppleve full likestilling mellom kjønnene. Global Gender Gap Report 2018 anslår at det vil ta fra 60 til 170 år, avhengig av hvor i verden man bor, før vi oppnår reell likestilling.

Skjevhetene er særlig tydelige når vi ser på lederposisjoner i samfunnet globalt. Tall viser at bare hvert fjerde parlamentsmedlem i verden er kvinne og at bare 18 prosent av alle verdens statsråder er kvinner. Hver fjerde bedrift i verden har ingen kvinner i lederstillinger i det hele tatt, og bare fem prosent av de administrerende direktørene i verdens 500 største bedrifter (Fortune Global 500) er kvinner. Paradoksalt nok viser studier samtidig at bedrifter der en kvinne er øverste sjef, har bedre lønnsomhet.

Hva står i veien for at jenter i verden får like muligheter til makt og innflytelse som gutter? Det er i hvert fall ikke jenters egne ambisjoner. Plan International og Geena Davis Institute on Gender in Media har intervjuet 10 000 jenter og unge kvinner i 19 forskjellig land om kjønn og ledelse. Resultatene er presentert i rapporten «Taking the Lead – Girls and Young Women on Changing the Face of Leadership» og viser at de fleste jenter ønsker å ta lederansvar på et eller annet nivå, men at de møter store barrierer underveis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer