Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Støtt Oskar (10) og les Hamlet på alle hjørner på Lillehammer

Vi regner med at forfatter Frode Grytten tar utfordringen

MISTER MACBETH: Putin er russer. Nå har hans politifolk arrestert en gutt på 10-år som heter Oskar fordi han leste Hamlet på åpen gate i Moskva. Gutten ble sluppet fri etter tre timer. Politiet mente guttungen var på tiggerferd. Skjerp deg, mister Putin, hvis ikke sender vi den kongen som ler sist, Kong Lear, etter deg. Foto: NTB Scanpix 
MISTER MACBETH: Putin er russer. Nå har hans politifolk arrestert en gutt på 10-år som heter Oskar fordi han leste Hamlet på åpen gate i Moskva. Gutten ble sluppet fri etter tre timer. Politiet mente guttungen var på tiggerferd. Skjerp deg, mister Putin, hvis ikke sender vi den kongen som ler sist, Kong Lear, etter deg. Foto: NTB Scanpix  Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

POETER, NOMADER OG GODE BUSSER: Oppfordring til dere som denne uka går rundt i den evige ring, på jakt etter deres eget store selvbilde, under litteraturfestivalen på Lillehammer: Les høyt fra Hamlet fra alle barer, salonger, bibliotek, gågater, viktige bokbad og samtaler. Les så Mjøsa svimer av.

Les høyt for å støtte det frie ord, for å støtte Oskar (10). For å be han derre president Pokerfjes i Russland om å skjerpe seg noe så inn i granskauen. Vi våger ikke å skrive presidentens fulle navn ettersom vi vet at han har onde stråvoldsmenn verden over.

Saken er at Oskar nylig ble arrestert av politiet, de mente han var ute for å tigge og tigging er forbudt i Russland, da guttungen siterte fra Hamlet i kunstnergata Arbat i Moskva. Dette har fått tenkende russere til å se rødt (selvsagt) igjen. Vi støtter dem. Vi støtter Oskar. Du skal ikke bli utsatt for uniformerte MacBeth-kloninger når du vil lese høyt fra William Shakespeare.

På vegne av Idioten i Krig og Fred, her et utdrag som Frode Grytten i det minste kan lese, han er en av mange der opp i Paris/Lillehammer:

Å være eller ikke være: dét

er spørsmålet. For hva er edel ferd?

Å tåle dette regn av stein og piler

en bitter skjebne sender mot oss? Eller å trekke sverdet mot et

hav av sorger,

og gjøre slutt på dem? Å dø, å sove –

ja, bare dét, – og se at søvnen slukker

all hjertekval, de tusen plager kjødet

er arving til. Hvor inderlig man higer

mot denne slutt: Å dø, å sove. Sove,

og kanskje drømme?

Ja, se der er låsen!

(Oversatt av André Bjerke).

PS: Russisk politi bedriver også en uverdig form for brutalitet mot det frie teateret Gogol. Her utførte de nylig en razzia under dekke av at de mistenker økonomisk underslag i perioden 2011 til 2014. (Aftenposten melder dette).

Når vi legger til hvordan han i Det Hvite Galehus omtaler folk som ikke er akkurat som ham, så sier vi lavt: Vi har fortjent det, verdenshistoriens sløveste generasjoner. Vannscooterfolket.

Hele Norges coronakart