Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Støtt ungarske kjønnsforskere

Norske myndigheter må reagere skarpt på Ungarns nedleggelse av kjønnsstudier og invitere ungarske kjønnsforskere til Norge for å dele faget sitt og fortelle om situasjonen.

VIL LEGGE NED: Den ungarske presidenten, Victor Orban, vil kutte støtten til kjønnsstudier ved landets universiteter. Foto: Odd Andersen / AFP Photo/ NTB scanpix
VIL LEGGE NED: Den ungarske presidenten, Victor Orban, vil kutte støtten til kjønnsstudier ved landets universiteter. Foto: Odd Andersen / AFP Photo/ NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var nok flere som reagerte med vantro på nyheten om at den ungarske presidenten, Victor Orban, vil legge ned kjønnsstudier på universitetene. Det er ikke tilfeldig at dette skjer nettopp her: Ungarn ble på en likestillingsindeks i 2017 rangert på siste plass blant EU-landene i selskap med Hellas og Slovakia. Kun 9,7 prosent av parlamentarikerne er kvinner. Ingen kvinner er del av Orbans regjering. Men motstanden mot kvinnefrigjøring og kjønnsforsking strekker seg langt utover Ungarn.

Etter FNs kvinnekonferanse i Beijing i 1994 og FNs befolkningskonferanse i 1995, der det ble gjort viktige fremskritt for likestilling mellom kjønn og kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter, har konservative, religiøse krefter mobilisert motstand.

Den såkalte «anti-gender» bevegelsen er transnasjonal og bredt sammensatt av høyrepopulistiske krefter. De har et tradisjonelt syn på kvinne, kjønn og familierollen i samfunnet til felles, og ser på kvinnefrigjøring og likestilling mellom kjønn som en trussel mot samfunnet.

Agendaen omfatter også motstand mot abort og kvinners kontroll over egen reproduksjon, seksualundervisning, og antidiskriminering. Underliggende er konspirasjonen om at kvinne- og LHBT aktivister er ute etter å bryte ned samfunnet.

I debatten om homofilt samliv og ekteskap blant katolikker i Spania, Frankrike og Polen ble begrepet «gender ideology» tatt i bruk for å fremstille en sosial forståelse av kjønn som uvitenskapelig og ideologisk, og for å hevde at liberale ideer om kjønn og seksualitet er en del av en vestlig imperialisme.

Det er på denne bakgrunn vi må forstå uttalelser fra en polsk katolsk biskop om at «gender-ideologien er en trussel større enn nazismen og kommunismen til sammen».

Dette får konsekvenser på mange områder: Det er et system som mange kvinner lider under, fordi det beskytter ideen om den sterke mann og definerer kvinners frihet som en trussel. Det får betydning for kvinners mulighet til å bestemme over egen kropp, være økonomisk uavhengig, kunne rettsforfølge vold og overgrep osv.

Istanbulkonvensjonen som omhandler forebygging av vold mot kvinner benytter begrepet «gender». Den har møtt massiv motstand i enn rekke land, ikke minst Ungarn, der visepresidenten har gått så langt som å garantere at Ungarn ikke ratifiserer konvensjonen så lenge hans parti sitter med makta. I et land der det ikke fantes en egen lov mot vold i hjemmet før i 2013, er det grunn til å tro at motstanden handler om mer enn semantikk.

Men det er ikke helsvart. #metoo nådde også Ungarn i fjor, og økte presset for å ratifisere. Responsen fra president Orban var imidlertid at den beste måten å bekjempe vold mot kvinner på, er å stenge grensene for migrasjon.

Denne utviklingen kaller på motkrefter. Det er ingen grunn til å undervurdere styrken og potensialet til den antifeministiske og antiliberale bevegelsen: Sivilsamfunnsorganisasjoner får trangere kår mange steder (inklusiv i Ungarn der lovverket brukes for å gjøre det vanskeligere å operere som NGO- sivilt samfunnsorganisasjon), det er blitt stadig mindre kontroversielt å ikke støtte liberale demokratiske verdier.

I NHOs nylige perspektivmelding vises det til hvordan oppslutningen om demokrati og liberale ideer i Europa er svekket blant yngre generasjoner. Det krever en ny mobilisering.

FOKUS - Forum for kvinner og utviklingsspørsmål oppfordrer norske myndigheter til å reagere skarpt på presidentens beslutning.

Vi håper at ungarske kjønnsforskere blir invitert av regjeringen til Norge for å dele faget sitt og fortelle om situasjonen.

Det ville være en håndsrekning til en utsatt gruppe som trenger støtte, og bidra til at de får formidlet sin forskning når de forsøkes kneblet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!