DEBATT

Støtt ungarske kjønnsforskere

Norske myndigheter må reagere skarpt på Ungarns nedleggelse av kjønnsstudier og invitere ungarske kjønnsforskere til Norge for å dele faget sitt og fortelle om situasjonen.

VIL LEGGE NED: Den ungarske presidenten, Victor Orban, vil kutte støtten til kjønnsstudier ved landets universiteter. Foto: Odd Andersen / AFP Photo/ NTB scanpix
VIL LEGGE NED: Den ungarske presidenten, Victor Orban, vil kutte støtten til kjønnsstudier ved landets universiteter. Foto: Odd Andersen / AFP Photo/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det var nok flere som reagerte med vantro på nyheten om at den ungarske presidenten, Victor Orban, vil legge ned kjønnsstudier på universitetene. Det er ikke tilfeldig at dette skjer nettopp her: Ungarn ble på en likestillingsindeks i 2017 rangert på siste plass blant EU-landene i selskap med Hellas og Slovakia. Kun 9,7 prosent av parlamentarikerne er kvinner. Ingen kvinner er del av Orbans regjering. Men motstanden mot kvinnefrigjøring og kjønnsforsking strekker seg langt utover Ungarn.

Etter FNs kvinnekonferanse i Beijing i 1994 og FNs befolkningskonferanse i 1995, der det ble gjort viktige fremskritt for likestilling mellom kjønn og kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter, har konservative, religiøse krefter mobilisert motstand.

Den såkalte «anti-gender» bevegelsen er transnasjonal og bredt sammensatt av høyrepopulistiske krefter. De har et tradisjonelt syn på kvinne, kjønn og familierollen i samfunnet til felles, og ser på kvinnefrigjøring og likestilling mellom kjønn som en trussel mot samfunnet.

Agendaen omfatter også motstand mot abort og kvinners kontroll over egen reproduksjon, seksualundervisning, og antidiskriminering. Underliggende er konspirasjonen om at kvinne- og LHBT aktivister er ute etter å bryte ned samfunnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer