Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Støtte til Erlend Loe

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tanken, Erlend Loe, er at du skal klippe ut denne artikkelen og bruke den som vedlegg til dine søknader om støtte til en sydhavs- tur med venner. Da jeg leste om ditt prosjekt, som det jo heter i vår tid, reagerte jeg først som en gjennomsnittlig fremskrittspartist, nemlig med latter, men jeg så begynte jeg å tenke over saken...

  • Her følger min uttalelse:
  • Det er ikke en sosiolog, psykolog eller sosialantropolog som søker. Det er en forfatter, en kunstner, og det er poenget: Knapt noen kan formidle verdier bedre enn nettopp forfattere og kunstnere. Deres språk er kanskje det nærmeste vi kommer verdienes eget språk, denne merkelige - ofte motsetningsfylte - sammenblandingen av fornuft og følelser, denne insisteringen på sanselighet i kampen for å finne et uttrykk.
  • Dette er langt fra forskerens språk. Og de av oss som har forsøkt både romanens og journalistikkens språk, vet at avstanden kan være uoverstigelig. Det er to svært ulike måter å nærme seg tilværelsen på, ganske enkelt.
  • Vi trenger begge, men Erlend Loes opplegg er originalt og kan bli nyskapende i den forstand at det er et bevisst forsøk som ikke skal ende i en rapport, eller en reportasje, men i en fortelling. Og denne uttalelsens hovedanliggende er at det i fortellingen ligger noen muligheter til å formidle vesentlige sider ved livet som rapportene ikke kan berøre; fortellingen favner ikke bare videre, den rommer mer, ja, henter ofte sin legitimitet nettopp i evnen til å si noe om det unevnelige - det uforståelige. Fortellingen kan berøre erfaringene med et språk fylt av rikdom, fordi det vi ofte nikker gjenkjennende til, er alle tankene, bildene og assosiasjonene teksten gir oss.
  • I diskusjonen om verdikommisjonen har det vært forbausende liten oppmerksomhet omkring kunst og litteratur som verdiformidler, enda det er her våre verdi-speil får et språk.
  • Erlend Loes søknad bør imøtekommes med den største velvillighet.

Det er gjennom flere medier blitt kjent at forfatteren Erlend Loe har søkt Kulturdepartementet og flere private bedrifter om støtte til å realisere et nytt romanprosjekt. Hensikten er å organisere en ekspedisjon i Thor Heyerdahls fot-spor, blant annet med en besetning på samme alder som mannskapet på «Kon-Tiki». Av Loes uttalelser forstår jeg at han er fascinert av forskjellene mellom denne ungdomsgenerasjonen og hans egen. Ved å observere vennene og seg selv i en uvant situasjon håper han å kunne skrive om dette i en roman.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!