Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Støtte til syv nye langfilmer

Ti millioner kroner til Margareth Olin

Norsk filmfond delte mandag ut 50,3 millioner til syv nye norske langfilmer. Margreth Olins spillefilmdebut, «Engelen», fikk hele 10 millioner kroner.

«Engelen» som blir produsert av Speranza film AS, er Margreth Olins spillefilmdebut og fikk den største delen av potten.

- Det er få filmskapere i Norge med et større sosialt engasjement enn Margreth Olin. Dette er en kompromissløs og sterk historie som med all sannsynlighet vil skape stor debatt, sier langfilmkonsulent Vera Micaelsen i Norsk filmfond i et nyhetsbrev.

Filmen er en historien om oppveksten til jenta Lea og hennes problemer med omsorgssvikt og rus. Det jobbes med å få på plass høyt profilerte skuespillere til prosjektet.

Bokfilmer

Norske forfattere er blitt storleverandører til filmmanus. To av fondets store satsinger er hentet fra litteraturen.

Jostein Gaarders «Appelsinpiken» skal nå festes til lerretet og har fått 8,7 millioner kroner i støtte. Boken er blitt oversatt til 43 språk, og fondet håper at filmatiseringen kan appellere utover landegrensene.

- Dette er en historie som berører de helt grunnleggende spørsmål om livet, og det kan bli en film som treffer et publikum langt utenfor Norges grenser, sier langfilmkonsulent Ivar Køhn i Norsk filmfond.

FÅR STØTTE Margreth Olin. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN
FÅR STØTTE Margreth Olin. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN Vis mer

Ungdomsboka «Yatzy», som Harald Rosenløw Eeg vant Brageprisen for i 2004, har fått 9 millioner kroner i tilskudd. Katja Eyde Jacobsen debuterer med dette prosjektet som regissør.

Lars Saabye Christensen har sammen med Mette Bjølstad skrevet manus til filmen «Bastøy». Filmen har fått 1,3 millioner kroner i støtte og skal regisseres av ringreven Marius Holt. Historien handler om da guttene på en ungdomsanstalt på Bastøy gjorde opprør tidlig på 1900-tallet.

Skrekk og action 

Satsingen på norske skrekkfilmer forsetter. «Fritt Vilt 2» er i emning og produksjonsselskapet Fantefilm fiksjon AS har fått 7,7 millioner kroner av fondet. Manusforfatter Thomas Moldestad nå mange grøssermeritter å vise til. Han har skrevet «Kalde Føtter», «Fritt Vilt» og Varg Veum-filmene «Bitre Blomster» og «Falne Engler».

I tillegg skal menneskene bak «Villmark», Alligator Film AS, komme med en oppfølger. Oppskriften er klassisk skrekk. Et kjærestepar på telttur kommer over et hus langt inne i skogen hvor de finner en død kvinne. Det viser seg at de ikke er alene i området. Filmen skal hete «Skjult» og fikk tildelt 4,49 millioner i tilskudd. Den har antatt premiere 1. mars 2009

Nye eventyr for Olsenbanden 

«Olsenbanden jr og det sorte gullet» har mottatt 9,4 millioner i tilskudd og blir femte filmen om guttegjengen. De kaster seg denne gang inn i dagsaktuelle problemstillinger om landets olje. Som de foregående filmene er den regissert og skrevet av Arne Lindtner Næss. Premieren er satt til 6. februar 2009.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media