GOD JUL TIL TV 2:  Administrerende direktør i Discovery Networks, Harald Strømme ønsker TV 2 en god jul etter at det ble kjent at regjeringen ønsker å gi kompensasjon til en kommersiell allmennkringkaster. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
GOD JUL TIL TV 2:  Administrerende direktør i Discovery Networks, Harald Strømme ønsker TV 2 en god jul etter at det ble kjent at regjeringen ønsker å gi kompensasjon til en kommersiell allmennkringkaster. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

15 millioner euro i støtte til kommersiell allmennkringkaster

- Støtte til TV 2 er feil medisin

- Statsstøtte er klart konkurransevridende, mener TVNorge-sjef Harald Strømme.  

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Torsdag ble det kjent at regjeringen vil gi kompensasjon for merkostnadene til en kommersiell allmennkringkaster med inntil 15 millioner euro i året.

Ett av kravene til en slik alllmennkringkaster er at hovedkontoret skal ligge utenfor Oslo og kjøre daglige nyhetssendinger.

Tidligere i høst opplyste TV 2 at kanalen ikke ville søke på regjeringens avtale for kommersielle almennkringkastere, men kulturminister Linda Hofstad Helleland avviser at kompensasjonen er skreddersydd for TV 2.

TV 2 har ønsket en finansieringsmodell som gjør det mulig å skille kostnader til daglige nyhetssendinger fra kanalens øvrige kostnader.

- God jul til TV 2

Under gårsdagens pressekonferanse understreket Helleland at en slik støtte til en kommersiell allmennkringkaster er viktig for å opprettholde mediemangfoldet.

Det er ikke TVNorge-sjef Harald Strømme enig i.

ENDRE NRK-LISENSEN: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vil endre NRK-lisensen slik vi kjenner den i dag. Hun foreslår at den erstattes med en øremerket medieavgift som øremerkes per husstand eller person. Video: NTB Scanpix, foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi har hele tiden ment at statsstøtte til Egmont og TV 2 er feil diagnose og feil medisin for å opprettholde mediemangfoldet i Norge. Statsstøtte er klart konkurransevridende, men på dette nivået er det likevel til å leve med, sier Harald Strømme, sjef i TVNorge og Discovery Networks.

Ifølge Strømme erkjenner TVNorge at den politiske viljen er tilstede for en slik løsning.

- Vi noterer oss samtidig at det foreslåtte beløpet nå er betydelig mindre enn det som først var forespeilet. Det er vi glade for. Jeg vil også ønske Olav og våre gode venner i TV 2 en riktig god jul. Ser vi litt fremover har vi mange felles interesser, selv om vi er konkurrenter, sier Strømme.

Ifølge TV 2 har det hastet med en avklaring i spørsmålet, men kanalen avventer Stortingets behandling av saken.

- Stortingets beslutning om innhold og kompensasjon i en eventuell avtale blir avgjørende, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til TV 2.

Skroter lisensen

Regjeringen ønsker også å skrote dagens NRK-lisensen til fordel for en øremerket medieavgift som skal innkreves per person eller per husstand.

Ifølge NTB er NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen fornøyd med den nye finansieringen, men:

– Man kunne kommet med et tydelig standpunkt. Samtidig tolker jeg det som om regjeringen er veldig tydelig på begrunnelsen av hvorfor man skal skifte fra lisens til medieavgift, slik at man sikrer en fremtidsrettet, sterk og godt posisjonert allmennkringkaster fremover, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Dagens Næringsliv.

Misfornøyd opposisjon

Marit Arnstad, Senterpartiets parlamentariske leder, mener Helleland kunne ha vært mer konkret.

- Jeg er overrasket over at de har brukt ti måneder på å komme til samme konklusjon som stortingsflertallet hadde i februar, sier hun til NTB.

Bård Vegar Solhjell Stortingsrepresentant for SV er heller ikke imponert etter torsdagens pressekonferanse. Han mener det haster med å få på plass en finansieringsordning.

- Seervaner endres, og allmenkringkasterne må ha nye, forutsigbare rammevilkår, sier han til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer