Støtter Atle Antonsen og «Brille» med nazi-sketsj

Se video av «tweet4tweet»-gjengens innslag.

(Dagbladet): I etterkant av første episode av Harald Eias program «Brille» har flere reagert på jøde-vitsing, og humorgjengen har mottatt kraftig kritikk.

Spøkene ble betegnet som alvorlige, problematiske og ubehagelige.

- Det er ikke greit å tulle med dette. Jeg har ikke særlig sans for det, og syns heller ikke det er nødvendig. Jeg setter ikke stor pris på dette, sa politiker Jo Benkow til Dagbladet.

- Jeg er for hets generelt Komiker Atle Antonsen var én av dem som fleipet med jøder i første episode av «Brille», som vises på NRK.

- Jeg er flau over at når jeg først skal beskyldes for å sjikanere noen, ikke hadde et mye drøyere, friskere og mer raffinert poeng slå i bordet med, enn det jeg fikk ut av meg i «Brille». Jeg er ikke for jødehets spesielt, men hets generelt. Alle må få litt hver, skreiv Antonsen i en SMS til Dagbladet.

«Dag»-skuespilleren mente at oppslaget og kritikken var et tegn på hvor dårlig stelt det er på komifronten i Norge om dagen.

- Vi har åpenbart latt alle mulige grupperinger av forskjellige religioner og minoriter slippe altfor billig unna altfor lenge, skriver han.

Får «tweet4tweet»-støtte Nå tar ytterligere et NRK-program del i debatten.

- Vi noterte oss at vitsene på «Brille» ble blåst opp til å bli en forsidesak i Dagbladet, og følte det var vår oppgave å blåse det ytterligere opp, sier Øivind Vogt til Dagbladet.

FÅR STØTTE: Atle Antonsen på førpremieren til Nissene over skog og hei. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
FÅR STØTTE: Atle Antonsen på førpremieren til Nissene over skog og hei. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer

Sammen med Jenny Skavlan og Hasse Hope utgjør han «tweet4tweet»-gjengen.

Støtter med nazi-sketsj Kveldens episode åpner med et innslag der en mann kledd i nazi-uniform har forvillet seg inn i «tweet4tweet»-studio, og får pent beskjed fra programleder Skavlan at han har gått feil, da «Brille»-innspillingen skjer i et annet studio.

Innslaget er ment som en støtteerklæring til Antonsen og «Brille»-gjengen.   - Det jeg synes er mest ubehagelig er å se hvordan sitater fra satiriske innslag i humorprogrammer blir dratt ut av sin kontekst og presentert som om det var seriøse argumenter framført i Debatten på Litteraturhuset, sier Vogt.
  - En lek med fordommer - Komikere og for eksempel journalister har nødvendigvis ulike måter å presentere sine poenger. Der journalister bruker intervjuer og statistikker, vil komikere bruke satire og overdrivelser. Derfor er det i mine øyne urimelig å sidestille sitater fra de to yrkesgruppene, fortsetter han.

- Men er det greit å hetse majoritets- og minoritetsgrupper på denne måten?

- Jeg synes «hets» er feil ord i denne sammenheng. For meg framstår ikke vitsene til Antonsen som ondsinnede, de framstår som en lek med fordommer de fleste kjenner til.

- Tar all kritikk på alvor Vogt håper ikke komikere lar seg begrense av å tenke på at det alltid vil være noen som føler seg krenket.

- Da mister de sin funksjon. For meg er kjernen i en komikers virke nettopp det å ta betente temaer fram i lyset og gjøre dem ufarlige ved å få folk til å le av dem.

- Er dere forberedt på å motta kritikk for innslaget deres?

- Vi tar all kritikk som kommer på alvor, men det betyr ikke nødvendigvis at vi føyer oss etter den, sier Vogt.

«tweet4tweet»-episoden vises på NRK3 klokka 21.40, der programleder i «Popstokk», Eirik Solbakken, og «Popsalongen»-programleder i P3, Aishath Afeef, utgjør panelet sammen med Vogt, Skavlan og Hope.

    

PROGRAMLEDER: Jenny Skavlan er programleder i «tweet4tweet». Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PROGRAMLEDER: Jenny Skavlan er programleder i «tweet4tweet». Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
- IKKE ONDSINNET: Øivind Vogt mener at vitsene til Antonsen ikke framstår som ondsinnede, men som en lek med fordommer de fleste kjenner til. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- IKKE ONDSINNET: Øivind Vogt mener at vitsene til Antonsen ikke framstår som ondsinnede, men som en lek med fordommer de fleste kjenner til. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer