Støtter ikke sparket regissør

Filmregissørenes fagforeningsleder Nina F. Grünfeld synes det er greit at produsent John M. Jacobsen ga regien av «Karlsson på taket» til Vibeke Idsøe etter at han hadde sparket Nille Tystad.

Filmstriden

  • Filmregissør Nille Tystad vant sitt søksmål mot filmprodusent John M. Jacobsen på alle punkter.
  • Oslo byrett fastslår at Jacobsens oppsigelse av Tystad som regissør av filmen «Karlsson på taket» er usaklig. Jacobsen anker dommen.

  • Vibeke Idsøe har nå overtatt regien av filmen, som er forsinket med kanskje et helt år i forhold til planlagt premieredato.

Og det synes hun selv om Jacobsen nå har tapt saken Tystad anla mot ham, og må betale både lønn, erstatning og deler av filmens inntekter til regissøren:

- Jeg er nesten litt forbauset over at han tapte på alle punkter.

- Hvorfor?

- Jeg trodde ikke forholdene var så ille, sier Grünfeld.

Men hun gjorde ingen forsøk på å finne ut hvor ille forholdene på tegnefilmproduksjonen «Karlsson på taket» var, da hun i fjor sommer fikk høre rykter om en konflikt mellom Tystad og Jacobsen.

Bare medlemmer

Tystad hadde regien på kinosuksessen «Solan, Ludvig og Gurin med reverompa», som Jacobsen også produserte, og har lang erfaring og kompetanse fra tegnefilmproduksjon. Men siden hun verken er medlem av Grünfelds forening Norske Filmregissører eller andre organisasjoner, mener fagforeningslederen at hun ikke kan regne med bransjens støtte:

- Jeg har aldri møtt henne, og hun er nok på mange måter litt utenforstående i forhold til den etablerte bransjen. Det er jo synd at hun vært så alene, men det er jo noe man blir hvis man ikke er med i bransjen eller melder seg inn i organisasjonene.

- Men burde ikke du som regissørenes tillitsvalgte uansett tatt kontakt med Tystad og tilbudt henne medlemskap og hjelp da du fikk høre at hun var i strid med en produsent?

- Vårt forbund har eksistert i knapt et år, vi har nesten ingen økonomi, og vi har sagt klart ifra at vi hjelper dem som har valgt å bli medlemmer hos oss. De som ikke er medlemmer, har vi ikke kapasitet til å hjelpe. Dessuten tror jeg vi har tilbudt Tystad medlemskap.

Nille Tystad tror frykten for å legge seg ut med en så mektig produsent som John M. Jacobsen, er en av årsakene til at ingen i filmbransjen - verken organisasjoner eller enkeltpersoner - har gitt henne hjelp eller støtte i konflikten.

Det tror ikke Grünfeld:

- Jeg tror ikke det er fordi bransjen er liten og man er redd for å legge seg ut med John. Personlig opplever jeg ham som en person som du kan ta forholdsvis heftige diskusjoner med.

Naturlig

Fagforeningslederen mener også det er naturlig at Vibeke Idsøe - som er Jacobsens kjæreste, men medlem av regissørforbundet - overtok Tystads jobb da hun fikk sparken av Jacobsen.

- De er kjærester, men hvem andre kunne han gått til? Nille Tystad sier selv at animasjonsmiljøet i Norge er lite. Vibeke er en av de få i Norge som er kompetent til å gjøre denne jobben. Og når hun allerede hadde skrevet manuset til filmen, er det ikke så merkelig at hun havnet i den posisjonen.

FORBAUSET: Leder i Norsk Filmregissører, Nina Grünfeld, er forbauset over at John M. Jacobsen tapte saken mot regissør Nille Tystad.