Støtter norske tidsskrift for 4,5 millioner kroner

Kulturrådet med prøveordning for innkjøp.

(Dagbladet.no): Kulturrådet starter nå en prøveordning for innkjøp av kulturtidsskrift til norske folkebibliotek, à la innkjøpsordningen for norsk skjønnlitteratur.

Tidsskriftene de har valgt ut er Samtiden, Vinduet, Vagant, Syn og Segn, Kultmag, Marg, Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift, Bokvennen, Kunsthåndverk, Z, Nytt Norsk Tidsskrift, Arr, Fett, Levende Historie og Historie.

Sjokkerende få

500 eksemplarer av hver utgave av disse 15 vil kjøpes inn og fordeles til norske folkebibliotek - noe som gir cirka ett eksemplar til hvert bibliotek.

- Jeg er aller mest glad for at tidsskriftene gjennom dette blir tilgjengelig i norske folkebibliotek. Tidsskriftene skal være tilgjengelig på biblioteket, det er en del av kunnskapsspredningen, sier redaktør for Samtiden, Cathrine Sandnes, til Dagbladet.no.

Ottar Grepstad, som leder kulturrådets utvalg for litteratur og allmenne tidsskrift, mener selv de største kulturtidsskriftene har overraskende få folkebiblioteker som abonnenter. Det kan Cathrine Sandnes bekrefte.

- Samtiden har sjokkerende få abonnenter blant bibliotekene. Det gjenspeiler de lave budsjettene bibliotekene har, mener redaktøren for det som har blitt kåret til Norges beste tidsskrift.

I tillegg til de 15 tidsskriftene som vil kjøpes inn i sin helhet, får 40 andre tidsskrift støtte på mellom 30 000 og 100 000 kroner.

ØKONOMISK LØFT: Fett, Arr, Samtiden og Nytt Norsk Tidsskrift er blant tidsskriftene som vil bli kjøpt inn til folkebibliotekene neste år. Kulturrådet står bak innkjøpet. Foto: BJØRN LANGSEM
ØKONOMISK LØFT: Fett, Arr, Samtiden og Nytt Norsk Tidsskrift er blant tidsskriftene som vil bli kjøpt inn til folkebibliotekene neste år. Kulturrådet står bak innkjøpet. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

I denne bunken ligger blant annet Kraftsentrum (som får kroner 85 000), Jazznytt (100 000), og Bøygen og Kuiper (60 000 hver).

Må strekke seg

Tidsskriftstøtten fra kulturrådet beløper seg til bortimot 4,5 millioner kroner for 2008.

- Satsingen på tidsskrift har vært altfor lav i altfor mange år, men siden 2005 har Norsk kulturråd økt tildelingene med nesten 80 prosent, og denne prøveordningen er stas, sier Ottar Grepstad til Dagbladet.no.

Neste høst vil kulturrådet evaluere prøveordningen, og tidsskriftene må da sende inn nye søknader om å bli med i en eventuell fortsettelse.

- Det er ikke gitt at de 15 som kjøpes inn i 2008, vil bli det også neste år. Man må strekke seg litt for å bli kjøpt inn, utvalget skal ha stor bredde, men det er de beste tidsskriftene som skal kjøpes inn, sier Grepstad.

Samme høst vil også en annen prøveordning, nemlig innkjøpsordningen for sakprosa, bli evaluert. En treårig prøveordning ble startet i 2005, og kulturrådet håper kulturdepartementet vil gjøre ordningen permanent.

- Prøveordningen må så langt sies å ha vært en suksess, og vi vil kjempe for at den blir permanent, sier Arne Vestbø, rådgiver for litteratur og tidsskrift, til Dagbladet.no.

LES OGSÅ:

Samtiden ble Norges beste tidsskrift

Samtiden-redaktør fordi hun irriterer seg grønn

Minervas tid

Debutanter slapp gjennom nåløyet

KJØPES INN: Tidsskriftet Samtiden blir nå distribuert til norske folkebibliotek, og redaktør Cathrine Sandnes er glad.
SATSER PÅ TIDSSKRIFT: Ottar Grepstad er leder for kulturrådets utvalg for litteratur og allmenne tidsskrift. De har søkt kulturdepartementet om økt støtte til tidsskrift - og fått det.