Støtter terror-hevnen

BERGEN (Dagbladet): Frontfigur i The White Stripes, Jack White, mener det er helt naturlig at USA slår tilbake mot terrorister. Han sammenlikner terrorangrepet på USA med et gjengoppgjør der det er vanlig at gjengen som angripes slår tilbake.

I går startet det genierklærte bandet sin nordiske miniturné på Handelshøyskolen i Bergen. Dagbladet traff de to bandmedlemmene, Jack (25) og Meg (26), som har mystifisert seg selv en smule ved å ikke avklare forholdet mellom dem. En versjon er at de er søsken, en annen er at de er et fraskilt ektepar.

Tjukke slekta

- Nå får dere avsløre hvilket forhold det er mellom dere!

Begge humrer godt før de snakker:

- Ok, vi er søsken, sier Jack White, som egentlig heter Gills.

- Og det er ikke tull?

- Nei, det er helt sant, forsikrer han.

Det minimalistiske rockeunderet har blitt alle musikkjenneres store yndlinger i løpet av det siste halve året. Også mor og far Gills digger barnas musikk.

- De er ganske gamle, 70 og 75 år. De har vært på en del konserter, men de passer ikke akkurat inn i en rockebar, sier han med et smil.

Bare to

Overfor Dagbladet er det lillebror og gitarist Jack som fører ordet. Trommis Meg fniser stort sett, men er klar og tydelig på spørsmål om det er aktuelt utvide bandet.

- Nei, det blir aldri flere enn oss to, sier hun.

25-åringen Jack innrømmer at han ikke følger så mye med på den spente situasjonen i blant annet Midtøsten, hvor hans hjemland har en sentral og avgjørende rolle.

- Jeg har prøvd å følge med, men har mistet taket etter hvert. Føler det ikke er så lett å gjøre seg opp en mening, sier han.

Han har imidlertid stor forståelse for at USA slår tilbake etter terrorangrepet 11. september i fjor. Om Bush-administrasjonens trusler om invasjon av Irak, sier han følgende:

- Jeg er sikker på at hvis noen hadde angrepet Buckingham Palace, så hadde britene «freaked out» og samlet sammen hele gjengen for å slå tilbake, sier Jack White.

- Det blir egentlig som et gjengoppgjør. Gjengen som blir angrepet, slår tilbake. Det er like gammelt som fjellene, legger han til.

BROR OG SØSTER: Søskenparet Jack og Meg White utgjør White Stripes. I går kveld spilte de nye vidunderrockerne i Bergen.