YTRET SEG: Finn Nørgaard talte for Muhammed-karikaturer, men var trolig et tilfeldig offer i terrordøgnet som rammet København. Foto: Peter Bak / Facebook / Linkedin
YTRET SEG: Finn Nørgaard talte for Muhammed-karikaturer, men var trolig et tilfeldig offer i terrordøgnet som rammet København. Foto: Peter Bak / Facebook / LinkedinVis mer

Støttet Muhammed-karikatur på Facebook. Så ble filmskaperen skutt og drept.

Det siste Finn Nørgaard skrev på Facebook var et forsvar for religionskritikk. Få dager senere ble han drept på et debattmøte om ytringsfrihet og blasfemi.

(Dagbladet): Filmskaper Finn Nørgaard (55) ble København-terrorens første offer.

Dokumentaristen ble lørdag skutt på kloss hold mens han overvar et debattmøte med den omstridte karikaturtegneren Lars Vilks (68) på et kulturhus i den danske hovedstaden. 

Vilks har levd i konstant livsfare siden han tegnet profeten Muhammed som en hund i 2007. Den svenske tegneren sier han regner med å ha vært målet for terrorhandlingen som altså endte med å koste Finn Nørgaard livet istedetfor Vilks, som ble skjermet av sine livvakter.

Tilfeldig offer - Hvilke andre motiver kan det være? spør Vilks nyhetsbyrået AP

Nørgaard var etter all sannsynlighet et tilfeldig offer, på feil sted til feil tid. Han var kjent som en samfunnsengasjert filmskaper, som særlig var opptatt av å tale de svake gruppers sak.

Nørgaard var også preget av karikaturstriden som har herjet Europa de siste åra. 10 dager før han ble drept la Nørgaard ut en nyhetsartikkel hvor en dansk imam talte til forsvar for å tegne Muhammed. 

Facebook-ytringen Nørgaards eneste kommentar til saken var: «Nemlig».

I saken Nørgaard delte og støttet sier imam Fatih Alev, formann for Dansk Islamisk Center, at det bør være lov å tegne profeten Muhammed.

«Der står intet i Koranen om, at man ikke må afbilde profeten Muhammed. Profeten har altid været tegnet både i vestlig og i muslimsk litteratur gennem århundreder» sier blant annet imamen til Danmarks Radio.

Debattmøtet Nørgaard hadde møtt opp for å se var titulert «Kunst, blasfemi og ytringsfrihed».

- Han var opptatt av ytringsfrihet og av folks rett til å mene noe. Men jeg opplevde han aldri som fanatisk på det området. Han var egentlig opptatt av alle menneskelige temaer. Han ville at vi skulle hjelpe hverandre framover, bygge bruer og forstå hverandre. Derfor blir dette så ekstra meningsløst, fortalte Torben Larsen, en av Nørgaards nærmeste kolleger, til Dagbladet

«Tungtvann»-regissør Per Olav Sørensen tar opp Nørgaards ytring på sin egen Facebook.

«Neste gang jeg møter noen som messer om ytringsansvar i den situasjonen vi er i nå, klikker jeg. Jeg nekter å bo i en verden hvor man er livredd for å kritisere, diskutere ja..til og med latterliggjøre religioner, Guder, eller blind dyrkelse av guder - av redsel for å bli drept» skriver han.

Dagbladet har ikke lykkes å komme i kontakt med Sørensen verken søndag eller mandag.

DELTE ARTIKKEL FRA DR: I saken sier imam Fatih Alev, formann for Dansk Islamisk Center, at det bør være lov å tegne profeten. Foto: Facebook
DELTE ARTIKKEL FRA DR: I saken sier imam Fatih Alev, formann for Dansk Islamisk Center, at det bør være lov å tegne profeten. Foto: Facebook Vis mer