Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Støvet tørkes av det gamle totalforsvarskonseptet

Norge står overfor en mer utfordrende og uforutsigbar sikkerhetspolitisk situasjon enn på svært lenge. 

TRENER: - Det er nødvendig å styrke det gamle totalforsvarskonseptet, mener artikkelforfatteren. Her trener beredskapstroppen i politiet sammen med forsvaret og deres Bell-helikoptere på Ekebergsletta i Oslo i forrige måned. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRENER: - Det er nødvendig å styrke det gamle totalforsvarskonseptet, mener artikkelforfatteren. Her trener beredskapstroppen i politiet sammen med forsvaret og deres Bell-helikoptere på Ekebergsletta i Oslo i forrige måned. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verden er blitt mer utrygg. Våre nærområder er preget av krig, terrorisme og humanitære katastrofer. En ny sikkerhetspolitisk situasjon krever realitetsorientering i forsvarsplanleggingen.

Totalforsvaret ble utviklet etter den andre verdenskrig. Forsvaret av Norge skulle bygges både på et militært forsvar og en bred sivil innsats. Prinsippet var at samfunnets samlede ressurser skulle kunne mobiliseres for forsvaret av landet.

Hårek Elvenes
Hårek Elvenes Vis mer

Oppløsningen av Sovjetunionen og Warszawapakten endret trusselbildet. Invasjonstrusselen mot Norge forduftet over natta. Beredskapsplaner ble puttet i skuffen, og beredskapstenkningen forvitret. Resten er historien om en beredskap i tornerosesøvn.

Norge har bråvåknet. Støvet tørkes nå av det gamle totalforsvarskonseptet. Og det er nødvendig. Norge står overfor en mer utfordrende og uforutsigbar sikkerhetspolitisk situasjon enn på svært lenge. Politikkens fremste oppgave er å hindre at historiens misgjerninger gjentar seg.

Sivil støtte til Forsvaret i krise og krig er kjernen i totalforsvarskonseptet. Store deler av vårt samfunn kunne under den kalde krigen settes på krigsfot.

Etter 22. juli 2011 er det satt i verk en rekke tiltak for å bedre evnen til å støtte sivil krisehåndtering. Forsvarets spesialkommando er på kontinuerlig kontra-terrorberedskap. Permanent helikopterberedskap er etablert som kan støtte politiet, og samarbeidet mellom PST og Etterretningstjenesten er styrket.

Vi står overfor to forsvarspolitiske alternativer: Blått eller rødgrønt.

Rødgrønt er å be om mer av dem som sviktet beredskapen på sin vakt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!