Støvsuger Norge for talenter

TV-kanalene satser på talentjakt.

(Dagbladet.no): I går vant Glenn Lyse Idol, det er bare to uker siden Tshawe Baqwa stakk av med seieren i «Skal vi danse?» og Adam Schjølberg ble TV3s «Sangstjerne».

Men selv om det er enkeltpersoner som sitter igjen med premiene og kjendisstatusen, er det tv-kanalene som er de egentlige vinnerne.

Talentkonkurransene er seermagneter - og til våren satster kanalene videre.

Ifølge Dagens Næringsliv kommer det to nye talentprogrammer på tv til neste år, i tillegg til flere vi kjenner fra før.

Tv3 lanserer «The Singing Bee», et talentshow der det viktigste ikke er å kunne synge, men å huske tekster. I øyeblikket bandet slutter å spille, skal deltakerne kunne synge videre. Åge «Glam» Sten Nilsen, som også var en av dommerne på «Sangstjerne», skal være syngende programleder.

TV 2 kommer på sin side på banen med «Norske talenter», en uspesifisert talentkonkurranse uten aldersgrense.

Man kan med andre ord stille opp med alt fra potetløp til flammesluking - og det er Thomas Giertsen, Jan Fredrik Karlsen og Mia Gundersen som skal være dommere.

Men hvordan har talentjaktene blitt så populære?

VANT: Glenn Lyse stakk av med Idol-seieren i går. Foto: Frank Karlsen
VANT: Glenn Lyse stakk av med Idol-seieren i går. Foto: Frank Karlsen Vis mer

- Mange av konseptene, som Idol, lar publikum bestemme. Det er en populistisk folkevennlig underholdningsform som gir folk følelsen av å ha dømmekraft. Noe av apellen er at det foregår i musikalske sjangre hvor ingen er mer eksperter enn andre, hvor det også er konkurranseelementer med, sier medieprofessor Jostein Gripsrud til Dagens Næringsliv.

Glenn Lyse, gårsdagens vinner av Idol, tror noe av tiltrekningskraften kommer fra at vanlige mennesker kan delta.

- At du ser en vanlig fyr få så mye mediedekning, og hvordan han utvikler seg, tror jeg er det som appellerer til mennesker, sier Lyse til Dagens Næringsliv.

I tillegg til de nye satsingene, vil det komme nye runder med gamle talentkonkurranse-slagere i 2008.

Ifølge Dagens Næringsliv planlegger TV Norge et nytt «So You Think You Can Dance Scandinavia» og «Hitmakers».

Om NRK, som i år har sendt «Lyden av Lørdag», «Kjempesjansen» og «Drømmerollen», kommer til å fortsette med sine talentjakter i 2008 er litt mer usikkert.

- Til våren er det ingen av de programmene satt opp. Hva som kommer til å skje til høsten, kan jeg ikke forskuttere nå, sier tv-sjef Arne Helsingen til Dagbladet.no.

Helsingen forteller at NRK kommer til å kjøre en ny satsing ved navn «Den syngende bydel». I programmet skal det settes sammen et amatørkor fra en bydel, og koret skal utfordres til å synge konsert, sier Helsingen til Dagbladet.no.

Støvsuger Norge for talenter

Det lyktes ikke Dagbladet.no å komme i kontakt med TV 2.