FAST JOBB:  Thorbørn Harr og Jan Gunnar Røise er to av seks skuespillere som har fått fast jobb ved Nationaltheatret. Den siste tida har de vært involvert i prosjektet Komilab, og i slutten av januar har forestillingen «Jåtåkdag» premiere. Den nye, musikalsk gulasjen har de skrevet selv - og antrekket stammer derfra.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FAST JOBB: Thorbørn Harr og Jan Gunnar Røise er to av seks skuespillere som har fått fast jobb ved Nationaltheatret. Den siste tida har de vært involvert i prosjektet Komilab, og i slutten av januar har forestillingen «Jåtåkdag» premiere. Den nye, musikalsk gulasjen har de skrevet selv - og antrekket stammer derfra. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Støyen rundt prosessen har irritert meg, derfor har jeg insistert på å gjøre det i mitt tempo

Teatersjef Hanne Tømta forteller hvorfor hun har brukt flere år på å ansette seks skuespillere.

(Dagbladet): Det tok tolv år med knallhard scenejobbing før Thorbjørn Harr (37) og Jan Gunnar Røise (36) sikret seg fast jobb ved Nationaltheatret.

I går ble det kjent at de to, sammen med Jon Øigarden (40), er de tre siste teatersjef Hanne Tømta ansatter i fast stilling - et krav Skuespillerforbundet framsatte for ett år siden.

- Vi har jobbet veldig, veldig hardt. Dette er ikke akkurat flaks. Samtidig følger det med et ansvar når man blir fast ansatt. Etter å ha vært her i mange år, har vi en viss innflytelse, men nå kan vi virkelig være med og forme teatret, sier Harr.

Lang prosess En avtale mellom Skuespillerforbundet og de store teatrene regulerer faste og midlertidige ansettelser. Nationaltheatret skal, ifølge avtalen, ha et ensemble bestående av minimum 42 faste skuespillere.

I lengre tid har teatret hatt 38 faste i ensemblet, som totalt består av rundt 80.

- «Trege-Tømta»:  Etter flere år med purringer fra Skuespillerforbundet, har teatersjef Hanne Tømta endelig klart å oppfylle kravet om 42 fast ansatte skuespillere i stallen. Dialogen startet allerede i 2009, og teatersjeften fleiper nå med navnet «Trege-Tømta».
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- «Trege-Tømta»: Etter flere år med purringer fra Skuespillerforbundet, har teatersjef Hanne Tømta endelig klart å oppfylle kravet om 42 fast ansatte skuespillere i stallen. Dialogen startet allerede i 2009, og teatersjeften fleiper nå med navnet «Trege-Tømta». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De to partene har hatt dialog siden 2009 om å heve antallet faste. Ved nyttår i fjor ble kravet en realitet da ingenting skjedde. Etter det har en skuespiller gått av med pensjon, slik at Nationaltheatret måtte ansette fem.

Likevel ga Tømta bare tre skuespillere fast jobb i fjor - åtte måneder etter det reelle kravet ble framsatt. I august fortalte Dagbladet at Petronella Barker, Trine Wiggen og Nader Khademi var de heldige.

- «Trege-Tømta» Forbundet var da skuffet over at Tømta ennå ikke var i mål i henhold til kravet om 42. I går kom endelig de siste navnene på plass.

- Hver avgjørelse skal være riktig, fordi den også treffer andre enn meg. I Naders tilfelle, så skal han være her i 45 år. Bruker man det perspektivet, syns jeg det er helt streit å bruke litt tid, sier Tømta.

- Hva syns du om prosessen?

FAST ANSATT:  I går ble det kjent at også Jon Øigarden har fått fast jobb ved Nationaltheatret. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FAST ANSATT: I går ble det kjent at også Jon Øigarden har fått fast jobb ved Nationaltheatret. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Den har ikke vært vanskelig i forhold til alt maset rundt den. Det ar vært «fort deg å bli ferdig», men jeg blir ferdig når jeg blir ferdig. Disse potetene trengte såpass koketid. Støyen rundt prosessen har irritert meg, derfor har jeg insistert på å gjøre det i mitt tempo, sier teatersjefen.

Tømta forteller at hun har ansatt til sammen seks for å foregripe en kommende pensjonering.

- Det har vært dialog mellom teatret og forbundet i flere år. Forstår du at Skuespillerforbundet blir skuffet når det drøyer?

- Jeg kan forstå det. Det er selvfølgelig viktig for Skuespillerforbundet å opprettholde de faste stillingene, men de må også forstå mitt ståsted, sier hun og fleiper med navnet «Trege-Tømta».

- En provokasjon Hauk Heyerdahl, leder for Skuespillerforbundet, forteller om et betydelig antall purringer.

FAST ANSATT:  I august ble det kjent at Trine Wiggen ble fast ansatt ved Nationaltheatret. 
Foto MARTINSEN/TOM Dagbladet
FAST ANSATT: I august ble det kjent at Trine Wiggen ble fast ansatt ved Nationaltheatret. Foto MARTINSEN/TOM Dagbladet Vis mer

- Vi har hatt en slags forståelse av at Nationaltheatret har ønsket å oppfylle kravet, men syns det har tatt unødvendig lang tid. Hun sa hun skulle ansette fire, men da hun ansatte tre i august, opplevde vi det nærmest som en provokasjon, sier Heyerdahl.

Tømta mener at de to har hatt ulik forståelse av når ansettelsene måtte skje.

Nå er derimot Heyerdahl veldig glad over at Tømta endelig har innfridd kravet.

- Vi er kjempefornøyde med at Tømta har ansatt tre til, det er i tillegg en mer enn kravet, sier Heyerdahl.

FAST ANSATT:  I august ble det kjent at Nader Khademi fikk fast jobb ved Nationaltheatret. 
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
FAST ANSATT: I august ble det kjent at Nader Khademi fikk fast jobb ved Nationaltheatret. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
FAST ANSATT:  I august ble det kjent at Petronella Barker fikk fast jobb ved Nationalteateret.
Foto: Thomas Haugersveen  / Dagbladet
FAST ANSATT: I august ble det kjent at Petronella Barker fikk fast jobb ved Nationalteateret. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer