DYRERE OG DÅRLIGERE: Sommerens musikkfestivaler kan få problemer dersom de foreslåtte støygrensene og krav til støymåling blir vedtatt. For Øyafestivalen sin del kan det bety dyrere billettprisen. Her fra Øyafestivalen 2009: Publikum på konsert med bandet The Bronx. Foto: Eirik Helland Urke
DYRERE OG DÅRLIGERE: Sommerens musikkfestivaler kan få problemer dersom de foreslåtte støygrensene og krav til støymåling blir vedtatt. For Øyafestivalen sin del kan det bety dyrere billettprisen. Her fra Øyafestivalen 2009: Publikum på konsert med bandet The Bronx. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

- Støykrav kan gi festivaldød

Festivalene kan bli pålagt å dempe konsertlyden for å skåne naboene.

||| Bransjen frykter festivaler ikke vil overleve dersom Helsedirektoratets forslag til strengere støykrav blir vedtatt.

- Vi er redd for at de nye lyttegrensene er altfor lave og at det vil bli vanskelig å gjennomføre en helt vanlig rockekonsert på det nivået Helsedirektoratet anbefaler, sier leder i Norsk Rockforbund, Line Endresen, til Dagbladet.

- Kan gå konkurs
Hun frykter at flere festivaler og andre konsertsteder vil måtte legge ned dersom direktoratets forslag blir vedtatt.

I tillegg til lavere støygrenser og dermed dårligere musikalsk kvalitet, reagerer bransjen på de foreslåtte nye kravene til måleutstyr for lyd

- Ytterligere myndighetspålagte kostnader kan selvsagt medvirke til konkurs. Konsertmarkedet er jo allerede presset og driftes hovedsakelig på frivillig innsats, sier Line Endresen.

- Dyrere billettpris
Også Grenser for lyd, musikkbransjens egen hørselskampanje, mener direktoratet er for strenge. De har valgt å bryte samarbeidet med direktoratet om en ny veileder for vurdering av lydnivå på konserter og festivaler.

Øyafestivalen er også svært kritiske.

- Vi mener vårt måleutstyr er tilfredsstillende, men med nye, spesifikke krav kan det være behov for oppgradering. Høyere billettpris kan bli én av løsningene, forteller Jonas Prangerød, presseansvarlig for Øyafestivalen.

- Artister avlyser
For festivalen spiller også det musikkfaglige en viktig rolle.

- Det å justere ned lyden kan påvirke publikumsopplevelsen. Utendørskonserter fungerer annerledes enn intime innendørskonserter, og man risikerer at lyden forsvinner, forklarer Prangerød

- Det finnes artister som ikke vil godta en redusering av lydnivået, og som derfor vil styre unna land som ikke kan levere hele pakka, sier han videre.

Erica Berthelsen og Grenser for lyd skal i høringsmøte med Helsedirektoratet i dag, og forventer at direktoratet snur.

- De fleste høringsinnspillene støtter Grenser for lyd og mener at veilederen har for strenge krav både til målemetode og til lydgrenser for publikum, sier Berthelsen.

- Skal verne om naboene
Helsedirektoratet er ikke enig i kritikken som nå reises mot de foreslåtte støygrensene.

- Det vi aksepterer av støy er noe av de høyeste samfunnet kan forholde seg til, sier Finn Martinsen i Helsedirektoratet

Han forklarer at det er naboene til konsertstedene som har vært deres hovedfokus.

- Vårt hovedmål har vært å verne de naboene som er blitt utsatt for uholdbar støy. Jeg kan ikke skjønne at det skal skape vanskeligheter for bransjen, sier Martinsen.