Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Straff for å få barn

På høy tid at likestillingsnemnda får sanksjoner.

HANDLING:   Likestillingsminister Solveig Horne.
HANDLING: Likestillingsminister Solveig Horne. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diskriminering av småbarnsmødre i arbeidslivet er regelen heller enn unntaket, ifølge en ny rapport fra Likestillingsombudet (LDO), hvor hele 55 prosent av de spurte i en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup, svarer at de har opplevd å bli forskjellsbehandlet når de er gravide og i småbarnsfasen. De får ikke jobber de søker, lønnsforskjellene mellom kvinner og menn øker, de mister kompetanse og karrieren blir satt på vent.

Det kalles mammasporet og er dessverre et velkjent fenomen i alle deler av arbeidslivet. Diskriminering i forbindelse med graviditet og foreldrepermisjon har lenge vært det temaet LDO får flest henvendelser om, og undersøkelsen viser at forskjellsbehandlingen fortsetter i småbarnsfasen. Når tallene er så høye sier det at arbeidsgivere har liten respekt for likestillingsloven, som er svært tydelig på dette punktet. Det er for eksempel forbudt å spørre om arbeidssøker er gravid, eller planlegger å få barn, men forskjellsbehandlingen viser at barn ikke er et hinder for menn. Tvert imot rykker de forbi kvinner i småbarnsfasen.

Arbeidsgivere tar sjansen på å bryte loven fordi det i praksis ikke har konsekvenser. Likestillingsapparatet er et lavterskeltilbud uten sanksjonsmuligheter. Ombudet kan ta klager videre til likestillingsnemnda, og hvis nemnda mener det er snakk om lovbrudd, får arbeidsgiver refs i posten. Ombudet har lenge ønsket at nemnda skal få fullmakt til å ilegge oppreisning, slik at det koster å bryte loven uten å gå veien om rettsapparatet. Det er på høy tid.

Likestillingsminister Solveig Horne ønsker seg sanksjoner. Frp er for å legge ned hele likestillingsapparatet, men som statsråd er Horne mer pragmatisk. Hun vil ha et apparat som virker, som hun sier. Det spørs om hun får eget parti og regjeringen med på det. Vi tror det ikke før vi ser det, men heier på Horne. Et arbeidsliv som straffer kvinner for å få barn, er kynisk og kortsiktig, men har tatt signalene fra regjeringen, som har kuttet i fedrekvoten. I motsetning til håpefulle blå politikere, forholder arbeidsgivere seg til realiteter. De vet at kvinner flest tar hovedansvaret for barneomsorg. Småbarnsfedre jobber tvert imot mer enn andre menn. Regjeringen kaller det valgfrihet. Kvinnene i undersøkelsen kaller det diskriminering.

Hele Norges coronakart