Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Straff som fortjent

Ingress

Meninger

HØYESTERETT FANT INGEN formildende omstendigheter i saken rundt den tidligere Vågå-ordføreren Rune Øygard. Tvert imot skjerper retten straffen med ett år i forhold til dommen i lagmannsretten. Øygard dømmes til fengsel i to år og tre måneder. Hovedbegrunnelsen for å skjerpe straffen er at retten mener Øygard har vist en vedvarende og sterk vilje til å gjennomføre seksualforbrytelsen. Han vant heller ikke fram i spørsmålet om medieomtalen som en formildende omstendighet. Høyesterett kom til at medieomtalen nok var belastende, men at den ikke kan tillegges vekt i straffeutmålingen. Øygard var selv tidlig ute med å prosedere sin sak i mediene.

DET ER BARE UTMÅLINGEN av straff som er behandlet i landets øverste domstol. Selve skyldspørsmålet ble endelig avgjort av jury i lagmannsretten. Som kjent frikjente den Øygard for seksuell omgang med jenta da hun var under fjorten år. Hadde han blitt funnet skyldig også på dette punktet i tiltalen, ville straffen vært vesentlig hardere enn den Øygard nå må sone.

RUNE ØYGARD HAR grunn til å være lettet at dette punktet ikke var noe tema i Høyesterett. Dommen beskriver nemlig alvorlige og systematiske overgrep. Retten mener f.eks. at det store antall samleier (rundt 50) over en periode på 22 måneder, innebærer at det ikke er tale om impulshandlinger. Den legger også vekt på at aldersforskjellen mellom Øygard og jenta er straffeskjerpende. Øygard var ikke tiltalt for å ha misbrukt sin stilling som ordfører, men dette tillegges likevel vekt i Høyesterett. Den mener Øygard misbrukte sin stilling for å oppnå seksuell omgang med fornærmede. Tillitsbruddet var sterkt, både overfor jenta og overfor hennes foreldre. Høyesterett mener også det var en grov krenkelse at Øygard overtalte jenta til å innlede et seksuelt forhold til en jevnaldrende gutt for å dekke over sin egne overgrep.

METTE YVONNE LARSEN, som er Øygards forsvarer, mener dommen er historisk streng, og at den varsler en ny trend når det gjelder straffeutmåling. Hun har rett i at den er streng, men det skyldes sakens spesielle omstendigheter. Overgrepene var så grove, systematiske og krenkende, og tillitsbruddene så alvorlige, at det er naturlig at dommen blir hard. Rune Øygard fikk straff som fortjent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media