DEBATT

Debatt: Straff

Straffen for «sovevoldtekt» må nyanseres

Domstolene er langt på vei fratatt muligheten til å nyansere straffen i overgrepssaker.

NYANSER: Kan politikerne mene at ungdommer ned til 18 år skal settes i fengsel i flere år uansett karakteren av og omstendighetene ved et overgrep, for eksempel når sterkt berusede og jevnaldrende ungdommer havner i samme seng på fest? spør kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NYANSER: Kan politikerne mene at ungdommer ned til 18 år skal settes i fengsel i flere år uansett karakteren av og omstendighetene ved et overgrep, for eksempel når sterkt berusede og jevnaldrende ungdommer havner i samme seng på fest? spør kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 27. april hadde NRK voldtekt som tema. I den anledning ga jeg uttrykk for at straffenivået for seksuell omgang med noen som grunnet bevisstløshet eller annet ikke er i stand til å motsette seg handlingen (sovevoldtekt), i enkelte tilfeller er for strengt.

Justisminister Per-Willy Amundsen kommenterte mine uttalelser slik: «Jeg ser ingen grunn til at det skal være lavere straff. Det var et enstemmig storting som skjerpet minstestraffen og ga føringer for normalstraff i denne typen saker. Det er alvorlige voldtekter selv om det er sovevoldtekter».

Stortingsrepresentant Lene Vågslid fra Arbeiderpartiet var sterkt negativ og uttalte blant annet: «Det har vært en kamp i årevis å løfte voldtektssaken slik at vi får den alvorlighetsgraden rundt det som det skal være. Så må menn og gutter slutte med å voldta kvinner.»

Kvinnepolitisk leder i SV, Åshild Pettersen, var enda krassere. I en pressemelding til NRK Østafjells het det at «hun mener at man bør revurdere om han er skikket til å ha den stillingen og reagerer på holdningen han som dommer gir uttrykk for.

Slike holdninger er en del av årsaken til at norske kvinner i dag ikke har full rettssikkerhet.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer