LEDER

Dengte kona, fikk redusert straff

Strafferabatt for krenkelse

DAGBLADET MENER: Bidrar til å legitimere partnervold.

FAST TEMA: På 8. mars er kampen mot partnervold og overgrep et fast tema på parolene. Her fra et fakkeltog mot voldtekt og vold mot kvinner i regi av 25. Novemberinitiativet i fjor høst. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FAST TEMA: På 8. mars er kampen mot partnervold og overgrep et fast tema på parolene. Her fra et fakkeltog mot voldtekt og vold mot kvinner i regi av 25. Novemberinitiativet i fjor høst. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det er sjokkerende at vi fortsatt har et rettsapparat som unnskylder vold mot kvinner. I en hårreisende dom i Stavanger tingrett sist uke får en mann strafferabatt etter å ha grisebanket kona si. Mannen hadde grunn til å føle «berettiget harme», i følge retten, siden han hadde oppdaget at kona var utro. Retten mener med andre ord at vold er en naturlig reaksjon på en følelse av å være krenket, og at rundjuling er en akseptert metode for å holde kvinner på plass i et forhold. Det høres unektelig ut som et religiøst regime fremfor en norsk rett i 2017, og vi kan bare forestille oss rabalderet om tiltalte hadde vært en muslimsk innvandrer. Men er det et så uvanlig syn på vold og overgrep i nære relasjoner i norsk rett?

Dommen er ikke et unntak. Norske domstolers paternalistiske tilnærming viser seg med ujevne mellomrom når det gjelder behandlingen av overgrep mot både kvinner og barn. Den er forbløffende ofte moralistisk, som i dette tilfellet; bank er formildende fordi hun fortjente det. Dette er blitt påvist gjennom forskning og mediedekning i lang tid. Domstolens svar er at folk ikke forstår seg på jus, en meningsløs reaksjon i og med at norsk rett bygges på den allmenne rettsfølelse og deltakelse av lekfolk. Dessuten er det nettopp jurister som leder an i kritikken. Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen sier til Dagsavisen at dommen i Stavanger tingrett er «fullstendig uakseptabel», og at den bidrar til å legitimere partnervold.

Den ene regjeringen etter den andre har lagt fram handlingsplaner mot partnervold og vold i nære relasjoner. Dommen i Stavanger viser hvor avmektige politikerne er og hvor lite de har oppnådd. Men det virker som domstolen heller ikke skjønner at de er kjernen i dette arbeidet. Hvis ikke norske domstoler straffer partnervold, overgrep og voldtekter, hvis ikke en gang de kan gi erstatning, har ikke ofrene håp om rettsvern. Det er dette folk går i tog for i morgen på den internasjonale kvinnedagen 8. mars, i solidaritet med kvinner som ikke har en slik beskyttelse; hvor kvinner er mannens eiendom, og straffen for utroskap er strengere enn å bli rundjult.

Først må Norge feie for egen dør og sikre at norske kvinner kan være så utro de ønsker uten at sjalu menn har rett til å banke dem helseløs. Menns følelse av krenkelse skal ikke gi strafferabatt i en norsk domstol i 2017. Da får man heller bevilge penger til integrering i det norske samfunnet også for voldelige nordmenn.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer