BERLUSCONI HJELPER? Tidligere statsminister i Italia, Silvio Berlusconi, er dømt til samfunnstjeneste for å hjelpe de gamle på dette hospitalet nær Milano. Og i Italia spør man spøkefullt om det er en straff for de gamle eller for Silvio Berlusconi. Han er dømt for storstilt skattesvindel mens han var statsminister. Foto: REUTERS / Scanpix / Alessandro Garofalo
BERLUSCONI HJELPER? Tidligere statsminister i Italia, Silvio Berlusconi, er dømt til samfunnstjeneste for å hjelpe de gamle på dette hospitalet nær Milano. Og i Italia spør man spøkefullt om det er en straff for de gamle eller for Silvio Berlusconi. Han er dømt for storstilt skattesvindel mens han var statsminister. Foto: REUTERS / Scanpix / Alessandro GarofaloVis mer

Straffes Berlusconi eller er Berlusconi en straff?

Omsider skal Silvio Berlusconi sone straff for å ha svindlet den italienske staten mens han ledet den. Han har fått samfunnstjeneste som han knapt er i stand til å utføre.

Kommentar

For første gang i sitt liv, vil mange si, skal Silvio Berlusconi tjene samfunnet og ikke omvendt. Nå vakler han inn i det tragi-komiske eller snarere det tragisk latterlige. Dommer Pasquale Nobile de Santis har dømt Italias tidligere statsminister til å arbeide «minst en dag i uka og ikke mindre enn fire timer» i et geriatrisk hospital, for alderdomssvekkede, som tilhører stiftelsen Sacra Familia i Cesano Boscone like utenfor Milano.

77 år gamle Berlusconi er eldre enn noen av dem han skal pleie eller hjelpe. «Det kan ikke være sant!» utbrøt noen av de gamle innlagte da journalister strømmet til hospitalet for å høre deres mening. Spørsmålet er hva slags hjelp Berlusconi kan gi dem, bortsett fra å fortelle sine verdensberømte vitser.

I sosiale media i Italia spurte man straks: «Er dette en straff for Berlusconi eller for de stakkars gamle som han skal hjelpe?»

Berlusconi lider av dårlig helse og tungsinn, som hans femti år yngre kjæreste ikke kan lege. Og politisk er han utspilt av den nye statsministeren, Matteo Renzi. Under et politisk møte nylig spurte Maria Stella Gemini, tidligere undervisningsminister under Berlusconi, med senket røst til Giovanni Totti, en politisk rådgiver til milliardæren:

- Åssen har «Il Cavaliere» det?

En mikrofon, som ikke var slukket, oppfanget samtalen.

- Han er ikke i stand til å stå på beina, ikke med krykker heller. Kneet verker. Han kan ikke gå. (...) Og han vet ikke hva han skal gjøre med Renzi. Han innser at hans dødelige omfavnelse ødelegger oss, men han vet ikke hvordan han skal komme ut av favntaket, sa Totti med dempet stemme.

Den «dødelige omfavnelsen» er en avtale som Renzi inngikk med Berlusconi om en valgreform i Italia. Berlusconi, da nylig dømt til en rettskraftig dom for storstilt skattesvindel, og derfor også kastet ut av Senatet - han mistet i det samme tittelen «Il Cavaliere», altså «Ridderen» - var glad for å bli tatt inn i den politiske varmen av Renzi, trodde han.

Men hans parti, Frihetens Folk (PdL), som etter splittelse og svik, nå er gjendøpt av  Berlusconi til sitt opprinnelige navn, Forza Italia (Heia Italia), står stadig svakere på meningsmålingene. Og Berlusconi har forbud mot å stille til valg i seks år fra Senatet og - foreløpig - to år fra domstolene.

Etter 38 tiltaler for domstolene, ifølge de italienske avisenes opptellinger, er det første gang Berlusconi er dømt og må sone straff. Og den er ikke veldig hard. Han er dømt til fire års fengsel. Men en lov, som han fikk vedtatt som statsminister, skjærer dette ned til ett år, og fordi han er så gammel slipper han med samfunnstjeneste eller husarrest.

Berlusconi må avtjene straffen i Lombardia, nord i Italia, fordi hans offisielle bopel er slottet Arcore, hvor han hadde noen av sine illgjetne fester, utenfor Milano. Men han får lov av dommer Nobile de Santis å dra til Roma, hvor han bor med sin unge kjæreste, fra tirsdag til torsdag, så sant han er tilbake i Arcore før klokka 23 torsdag kveld. Og han slipper unna med ti måneders tjeneste, fordi han får fratrekk på 45 dager på grunn av at det har gått seks måneder etter at kjennelsen falt.

Men mens den tidligere statsministeren, på et eller annet vis, hjelper de gamle utenfor Milano står han samtidig tiltalt i tre domstoler. Han er tiltalt for maktmisbruk som statsminister og medvirkning til prostitusjon av mindreårig i affæren som kalles «Ruby Hjerteknuseren». Han hadde ei mindreårig jente fra Marokko med på sine mye omtalte fester, og da hun ble arrestert for tjuveri ringte han som statsminister og fikk henne løslatt fra fengsel med å påstå at hun var barnebarnet til Egypts daværende president, Hosni Mubarak.

Han er tiltalt for å ha bestukket en senator, som har tilstått dette, for å felle tidligere statsminister Romano Prodi. Og han er tiltalt for å ha bestukket vitner, i dette tilfellet 32 prostituerte som deltok på hans fester, for å få dem til å vitne fordelaktig i affæren om «Rubi Hjerteknuseren».

I en dom fra 2012 heter det om borger Silvio Berlusconi: «Han har tilbøyelighet til å bryte loven.»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.