Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Menneskerettigheter

Straffes for å være gift med feil mann

Farlige forbindelser i Kina.

NY LANG MARSJ: Li Wenzu (i rødt) ville marsjere 100 km fra Beijing til Tianjin i protest mot at ektemannen har vært savnet siden han ble arrestert sommeren 2015. Nå er hun selv plassert i husarrest. Foto: Reuters / NTB Scanpix
NY LANG MARSJ: Li Wenzu (i rødt) ville marsjere 100 km fra Beijing til Tianjin i protest mot at ektemannen har vært savnet siden han ble arrestert sommeren 2015. Nå er hun selv plassert i husarrest. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det endte med husarrest for Li Wenzu. I Kina innebærer det at man er buret inne i sin egen leilighet uten mulighet til å gå ut og uten at noen kan komme inn. Dørene er bevoktet av sivilkledd politi.

Hun ble tatt da hun forsøkte å gjennomføre en 100 kilometer lang marsj fra Beijing til havnebyen Tianjin. Hun tror at mannen hennes sitter fengslet der. Han heter Wang Quanzheng og er en av flere hundre advokater som ble arrestert i en politiaksjon som i ettertid kalles 709-saken. 9. juli 2015 gjennomførte de kinesiske myndighetene et raid mot advokater som jobber med menneskerettigheter. Mange har fått dommer og er løslatt, men Wang er en av dem som er holdt i isolasjon i snart tre år nå. Han var kjent for å ta saker for medlemmer av den forbudte bevegelsen Falun Gong og for folk som vært utsatt for polititortur.

«Min mann har vært fengslet i over 1000 dager og jeg vet ikke engang om han lever eller er død. Jeg gikk for å finne ham – hva galt har jeg gjort?» ropte Li Wenzu gjennom sprinklene fra verandaen i leiligheten da et team fra Reuters forsøkte å komme i kontakt med henne i forrige uke.

En som heller ikke har gjort noe galt, men som har vært holdt i husarrest i snart åtte år nå, er Liu Xia, enken etter Liu Xiaobo som ble tildelt Nobels fredspris i 2010. Det sies at Liu Xiaobo på dødsleiet i fjor sommer ba om å få reise til utlandet for å få behandling – og for å få Liu Xia ut av Kina. Hun har bedt om å få komme til USA eller Tyskland.

Kilder som kjenner saken har opplyst til Reuters at det skal ha vært avtalt forhandlingsmøter mellom kinesiske myndigheter og vestlige diplomater om utreisetillatelse for Liu Xia. Problemet skal være at kineserne utsetter møtene gang på gang. Påskuddet for utsettelsene skal ha vært at de kinesiske lederne ville avvikle vårens sesjon i Folkekongressen først. Nå mener vestlige diplomater at håpet om løslatelse i nær framtid blir stadig svakere.

Liu Xia er verken tiltalt eller dømt for noe som helst. Hun straffes fordi hun var gift med dissidenten Liu Xiaobo. Det har vært praksis i Kina tidligere at dissidenter har fått lov til å reise til utlandet. De har riktignok mistet muligheten til å vende tilbake, og slik har Kina kvittet seg med brysomme elementer.

For Liu Xia stiller saken seg annerledes. Det sies at myndighetene frykter hva hun vil fortelle offentligheten om behandlingen av Liu Xiaobo hvis hun slippes fri i et vestlig land. Det vil helt åpenbart sette Kina og Xi Jinpings lederskap i et dårlig lys.

Ifølge Human Rights Watch skyldes uthalingen også at vestlige politikere ikke lenger snakker om menneskerettigheter når de besøker Beijing. Slik kan de kinesiske lederne kostnadsfritt holde folk innesperret – også når de bare har vært gift med feil person.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!