Straffes på forskudd

Det er noe nostalgisk over Steven Spielbergs skildring av framtida. Du har sett en slik verden før på film, men aldri så gjennomført lekker og elegant.

Spielberg stopper ikke opp filmen for å vise fram sine spesialeffekter, de er brukt i handlingen, ikke utenfor den.

Tenk deg en mutasjon der tre barn blir født synske. De ser mord før de skjer. Myndighetene ser muligheten og oppretter en før-krim-avdeling. Basert på synene arresterer de morderne før mordene skjer. Mordraten synker til null.

Cruise på dop

Men hva skjer den dagen selveste toppdetektiven, med Tom Cruise i rollen som Anderton, får beskjed fra «pre-cog»-ene om at han selv skal arresteres? For et mord på et menneske han aldri har sett, og som ennå ikke har skjedd?

Da rømmer Cruise. Han må finne ut hvem han skal myrde, og hvorfor.

Tom Cruises rolle har selv sin ballast. Den lille sønnen ble bortført for noen år siden. Ekteskapet gikk i oppløsning, og detektiv Anderton går på ulovlig dop. Han kjenner slummen.

Fantastisk

Dette er en sciencefictionfilm, men formen er crime noir, en mørk sjanger der alle tråder verken vil eller kan plukkes opp.

Spesialeffektene er fantastiske og brukes effektivt til produktplassering for Lexus, Gap og flere. Som skandinav får man et ekstra kick når Peter Stormare som slumkirurg snakker svensk til sin assistent under en tvilsom øyeoperasjon.

Vi forstår babbelet amerikanerne umulig kan forstå. Med Max von Sydow i en annen hovedrolle er svenskekvoten høy.

Kultforfatter

Filmen er basert på en novelle av Philip K. Dick, som også har levert grunnlaget for «Blade Runner» og «Total Recall» - og kultforfatter Dick hadde den rette paranoide intelligensen til disse filmene. Men en av de udiskuterte grunnprinsippene - at folk er skyldige i drap de ennå ikke har begått og derfor skal og må straffes i forkant, kommer fra en egen amerikansk ideologi.

Som mørk thriller er filmen god, spesialeffektene alene er billettprisen verd. Men likevel har den også et mekanisk preg: mennesker faller som brikker på plass der det passer.

NY SPIELBERG-FILM: Tom Cruise og Samantha Norton i «Minority Report», som har premiere i dag.<P>