Straffesak og erstatningssak

Lagmannsrettens avgjørelse i Karmøy-saken har ført til debatt om rettapparatets behandling av erstatningskrav og straffesaker. En revurdering av dagens lovgrunnlag er vaslet fra justisministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vel og bra, men Karmøy-saken reiser ikke bare spørsmålet om endring av reglene. Det står ikke i noen lovgivers makt å lage «fullkomne» regler. Trøsten er at dette ikke behøver å føre til dårlige avgjørelser, dersom rettsanvenderne evner å utøve et fornuftig skjønn. Er de ikke i stand til det, kan ingen lovgivning avverge ukloke dommer.

I debatten om Karmøy-saken avtegner det seg et mønster. Ikke-jurister stiller seg hoderystende uforstående til at en tiltalt først frifinnes for drap av en jury og så , i samme sak, dømmes av lagmannsretten til å betale erstatning til de etterlatte for å ha begått det samme drapet. Juristene, på den annen side, går i forsvar for lagmannsrettens juridiske dommere. De hr anvendt dagens regler på en lojal måte, og resultatet er logisk og juridisk helt i sin orden. At de stakkars legfolkene ikke klarer å skjønne dette, forteller bare at juss er vanskelig, og at de som forvalter innsikten har et pedagogisk problem.

Etter min mening avspeiler denne holdning et problem for juriststanden på et helt annet nivå. Juristenes forsknsning bak paragrafene er forstemmende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer