Strålende Drum

Fredric Drum viser sine kunster i Mexico

BOK: Gert Nygårdshaugs serie om gourmeten, arkeologen og detektiven

Fredric Drum er de mest originale, intelligente, underholdende og kreative kriminalromanene som skrives i Norge i dag. «Alle orkaners mor» er niende og, sies det fra informert hold, neste siste Drum-bok, men vår helt er i strålende form hele veien.

Energi

Ingen skriver krim som Gert Nygårdshaug. Språket hans spruter over av energi, han er en av de få forfatterne som fikser å skrive sidelange setninger uten at leseren faller av underveis. Han fyller bøkene sine med kunnskap -   noe faktisk, noe fantastisk -   og bygger til slutt opp en spennende intrige rundt sin viten.

Denne gangen er maya-historie og meksikansk lokalpolitikk utgangspunktet. Fredric Drum er på ferie på Yucatan-halvøya når han får faks fra KRIPOS-onkel Skarphedin Olsen. Egentlig har Fredric bare tenkt å kose seg med maya-inskripsjoner og god mat, men i stedet må han lete etter en forsvunnet norsk arkeolog, Alvin Engedal, som han til og med kjenner.

El doctor Drum

Det lokale politiet leter etter en massemorder, som legger igjen uforståelige spor på sine mishandlede ofre. Samtidig er det valgkamp i området, og den sittende guvernøren er opptatt av at morderen blir funnet før valget. Og her kommer Drums uvanlige innsikt inn: For å få armrom i Engedal-saken, har onkel Skarphedin utstyrt Fredric med de voldsomme titlene el doctor de la policía noruéga, psicológo , nok til å gi hvem som helst prestasjonsangst. Bare ikke Fredric Drum.

Dette er uvurderlig lesning. Og de som synes krimbøker kan være stereotype og litt kjedelige er garantert en frisk og fargerik opplevelse her. En fiesta, ganske enkelt.