Strålende forstyrret

Harry er vennen fra helvete. Elskverdigheten selv, altså.

Se alle Dagladets anmeldelser av musikk, film og litteratur! Harry (Sergi Lopez) nærmer seg Michel (Laurent Lucas) på et offentlig toalett. Han er skolekameraten Michel ikke husker.

Til gjengjeld husker Harry absolutt alt, hver minste episode i fortida, hvert eneste forblommete dikt Michel skrev i skoleavisa.

Han er ikke til å komme unna, og før Michel, hans kone og de tre småungene vet ordet av det, har Harry og venninnen installert seg sammen med dem i et avsidesliggende feriehus på bygda.

Harry er tilforlatelig som en valp, hjelpsom, gavmild - og for mye av det gode. Iblant setter han rammende fingeren på såre punkter i den slitne, velmenende Michels sjel.

Snikende uhygge

Dominik Molls thriller forløper i formen så rolig som en stille elv. Det gjør den desto bedre. Under en hverdagslig utseende overflate romsterer uhyggen, men vi vet ikke når og hvordan den vil trenge fram i dagen. Vi vet bare at Harry er forstyrret.

Moll er blitt sammenliknet med Alfred Hitchcock for denne prisbelønte filmen, og som den gamle mester ofte gjorde, skildrer han da også et hverdagsmenneske uforvarende fanget av omstendigheter han har liten kontroll over.

Moll har på sin side full kontroll over dramaturgi, personoppbygging og en dramatisk slutt. Dessuten blikk for motstridende krefter i de fleste av oss, ikke bare i de forhåpentlig få Harryer.

Nifst troverdig

Sergi Lopez er et utmerket valg til tittelrollen, en skuespiller med stor spennvidde, vet de som så ham i fjorårets «En privat affære».

Han får brukt sitt register som Harry, formidlende en nifst troverdig dobbelthet av vennlighet og galopperende galskap med finstemte virkemidler. I sin omgang med denne ulv i fåreklær spiller Lucas den nær sagt hærtatte Michel med forståelse til bristepunktet. Se alle Dagladets anmeldelser av musikk, film og litteratur!

UHYGGELIG VENNLIG: Harry (Sergi Lopez) er vennen du aldri blir kvitt.