Strålende fra le Carré

Spionromanens mesterlige dikter vender tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I John le Carrés verden er spionen en mangetydig skikkelse. Han er både edderkoppen i nettets sentrum og flua som uforvarende blir sittende fast i nettmaskene under sin tilsynelatende målrettede ferd gjennom tilværelsen.

Kameratene i le Carrés nyeste roman, «Absolutt venner», som kommer ut i Norge to måneder før den britiske utgaven, er utpregete le Carré-skikkelser. Både Ted Mundy og hans kollega i striden, Sascha, er figurer med flere roller å spille i kontraspionasjens fargerike kulisser.

Kald krig

Med utgangspunkt i tysk radikalisme på 1960-tallet glir de begge inn i etterretningstjenesten på vestlig side i den kalde krigen. Muren faller, og dermed blir behovet for deres ekspertise betydelig redusert. Når vi møter Ted Mundy i 2003, er han samboer med en tyrkisk kvinne med ulykkelig bakgrunn som innvandrer i Tyskland. Der jobber Mundy som en eksentrisk og populær guide på kong Ludvig den gales slott i Bayern. Siden jernteppet ble fjernet i 1989, har kloden snurret videre inn i nye typer konflikter. I skyggen av 11. september og invasjonen i Irak dukker vennen Sascha etter mange års fravær opp i Ted Mundys liv igjen - med et nytt forslag til oppdrag. Mundy blir introdusert for den mystiske russeren Dimitrij, og dermed er helvetet løs.

Et offer

Amerikanske og britiske spioner dukker opp i Mundys liv før boka ender i en mindre apokalypse, langt utenfor Ted Mundys kontroll.

I «Absolutt venner» viser David Cornwell alias John le Carré nok en gang at han som forfatter er mer i slekt med Joseph Conrad enn med Robert Ludlum.

Ted Mundy er en blanding av drømmer og handlingsmenneske, som romanfigur bygges han møysommelig opp: gjennom barndom, idealisme, diverse kjærlighetsforhold og et mangslungent yrkesliv som hemmelig agent i dronningens tjeneste. Mundy minner om en av le Carrés mest fascinerende skikkelser: Jerry Westerby i «Spionen som gikk sine egne veier» (1978), en spill levende brikke som ble ofret uten nåde i spionasjens kyniske maktspill - en kontrast til den kalde krigens utspekulerte spionsjef George Smiley.

Mens Sascha er en klassisk «man of mystery», en myteomspunnet anarkist i fri flyt gjennom politikkens hot spots, er Ted Mundy et menneske av kjøtt og blod, en lidenskapelig fribytter som ofrer sine muligheter for borgerlig lykke på dobbeltlivets alter. Et offer snarere enn en helt.

Aktuell

«Absolutt venner» er ei rikholdig bok. Le Carrés styrke er detaljene, måten han bygger opp troverdighet i handlingen gjennom en mosaikk av observasjoner, miljødetaljer og overbevisende slutninger.

Den allvitende fortellerstemmen i boka er en røst som vet, som er informert, som gjennomskuer det møkkete politiske universet beretningen handler om. Han kjenner mentaliteten hos de menneskene som befolker det. Le Carrés enestående blanding av karakterskildring og analytisk kraft, den dvelende energien som preger hans stil, blir utmerket ivaretatt av oversetteren Isak Rogde.

I denne boka blir flosklene til makthavere av typen Bush og Blair trukket helt ned i den rennesteinen som er forutsetningen for deres tilsynelatende storfelte og edle kamp mot ondskap og terror.

Slik får le Carrés bok både en aktuell og en allmenngyldig verdi. Den hogger inn i en situasjon som flimrer over TV-nyhetene daglig, samtidig som fortellingen om Ted Mundy og hans skjebne blir en tragedie av klassiske litterære dimensjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer