Anmeldelse: Ferdinand von Schirach - «Straff»

Strålende krim om sexdukke, tragiske skjebner og barnedrap

Den kjente tyske forsvarsadvokaten har et grep om krimsjangeren han nærmest er alene om.

POPULÆR: Ferdinand von Schirach er er en av Tysklands best kjente forsvarsadvokater. Erfaringene fra retten danner grunnlaget for hans novellekunst. Foto: Michael Mann/Gyldendal
POPULÆR: Ferdinand von Schirach er er en av Tysklands best kjente forsvarsadvokater. Erfaringene fra retten danner grunnlaget for hans novellekunst. Foto: Michael Mann/Gyldendal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Velkommen til Ferdinand von Schirachs verden. Den kjente tyske forsvarsadvokaten har et grep om krimsjangeren han nærmest er alene om. Menneskene han skriver om er hverdagens forbrytere, folk som av omstendighetene har vært hardt presset. Til slutt har det bikket over.

Den tyske forfatteren har tidligere utgitt fire bøker på norsk, to romaner og to novellesamlinger. Alle er preget av hans kjølige, direkte stil - et språk som ligger som en glassplate over en medlidenhet med menneskene og deres møte med rettssamfunnet.

Enkeltmennesket

I von Schirachs fortellinger blir det begått forbrytelse, ofte som følge av psykologisk og sosialt press. Ofte havner disse lovbruddene i retten. Enkelte ganger synes behandlingen de får å være rettferdig, andre ganger kan tilfeldigheter før til at saker blir avvist eller henlagt, iblant imot enhver følelse av hva som er fortjent.

Også juristene er sterkt til stede som aktører, ikke minst forsvarsadvokatene. Men også meddommere eller aktorer. Von Schirach skriver om rettssystemet, men han er først og fremst opptatt av enkeltmennesket. Hvorfor handler de som de gjør? Hva er det som driver dem?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer