Strålende kritikker til a-ha i England

Britene jubler over a-has nye singel.

POSITIV OMTALE: Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktar Savoy vekker oppsikt i England. Foto: Gorm K. Gaare
POSITIV OMTALE: Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktar Savoy vekker oppsikt i England. Foto: Gorm K. GaareVis mer

LONDON (Dagbladet): A-has nye single «Foot of the Mountain» har fått fin omtale i britiske media etter at den ble lansert 27. juli. Den norske gruppa som begeistret unge jenter og gutter på midten av 1980-åra med melodier som «Take on me», kan komme til å gjenta suksessen.

Ny generasjon
The Times brukte en helside i går på å skildre gruppa under tittelen «a-ha tilbake med et smell og sola skinner på 80-åras stjerner». Morten Harket (49) er en forbausende ungdommelig sanger som er i ferd med å erobre en ny generasjon som ikke var født da de lå på toppen.

Morten Harket sier til The Times:

— Vi har et publikum som ikke var født da vi begynte vår karriere. Det største eksemplet på at slikt kan skje, er Abba som har vært i aktivitet lenger enn noen kan huske, men unge mennesker elsker dem.

En av de fineste omtalene av den nye plata, var i BBC-radio 2, hvor anmelderen Tom Hocknell blant annet sa: «Lanseringen av de niende album er en velkommen gjentakelse av deres elektroniske musikk og en fantastisk påminnelse om deres svingende melodier». Hocknell slår fast at de har forlatt «pin-up»-stilen, men den nye melodien inneholder mye av det samme som debutantsangene.

Flere konserter
A-ha kommer tilbake til London i november og skal da blant annet spille i den store utstillingshallen O2 i Greenwich, men det blir flere konserter og fansen vil nok komme.

Sky TV- foretok en liten enquette blant seerne og fikk en strøm av positive reaksjoner på sin nettutgave:

«Foot of the Mountain» er det beste albumet i 2009», sa en. En annen skrev: «Jeg har vært fan helt siden 1985 og har alle melodiene. Kom med mange flere album.»

Chris Martin, frontmann i Coldplay, sier til The Times at a-ha har hatt stor innflytelse på hans gruppe. «Når jeg legger deres første plate på, så husker jeg hvor stor pris jeg satte på den som ung. Det er en utrolig tekst og melodi. A-ha var det første bandet som jeg elsket».

Tim Rice-Oxley i Keane beskriver «Take on me» som kanskje den største popmelodi som er blitt laget.

Pop i England
Det som gleder mange briter er at den norske gruppa har bevart sitt ungdommelige preg.

Da de var nye på midten av 1980-tallet, var de en av de mest populære gruppene i Storbritannia.