Strålende noveller

Glitrende novellesamlinger fra to nobelpriskandidater

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alice Munro BOK: To eminente kanadiske forfattere utgir noveller i høst: Alice Munro og Margaret Atwood. Begge har et stort forfatterskap bak seg, de tilhører samme generasjon – født på trettitallet – og nevnes ofte som kandidater til Nobelprisen i litteratur.

I årets bøker, «Utsikten fra Castle Rock» og «Moralsk forvirring», pensler begge ut én kvinnes historie. De skaper glødende god litteratur

Symptomer på liv

Novellene i Atwoods «Moralsk forvirring» følger én kvinnes liv: Fra hun som kreativ unge vokser opp med mye ansvar for sin skjøre søster, videre gjennom en rastløs tid som ung kvinne, til hun omsider skaper seg et liv med en gift mann i et landsens hus, omgitt av innfulle sambygdinger. Vi møter henne også i nåtid, som aldrende dame.

Atwood skriver med følsomhet, vittigheter og uforliknelige bilder. Hun gjør stor litteratur av det dagligdagse og sier noe gjenkjennelig om livsfasene og erfaringene som tilhører dem. Heller enn å psykologisere og grave i livets sørgeligheter, belyser hun symptomene i personenes liv. Det er subtilt og elegant gjort. Den modne kvinnen i åpningsnovellen ber ektemannen sile alle de vonde nyhetene fra verden for henne, men kravet uttrykker egentlig noe annet: Redselen for den ene nyheten i eget liv, som hun ikke kan vite når rammer: «Før du strekker hånden ut om natten og det ikke pustes mer.» Hun er redd for å bli alene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer