Strålende sirkus

Dette sirkuset har ikke elefanter. Det har alt annet som er stort. Alt det som skal til for å fortelle selve skapelseshistorien! Intet mindre. Og alt er såre godt!

Det franske sirkuskompaniet Les Oiseaux Fous, De gale fuglene, får deg straks til å glemme både elefanter og gamle sirkushester. Her er ingen andre truede dyrearter enn mennesker, og her er alle klovner.

Og sirkusartistene, mer teknisk virtuose enn noen gang, de har mye på hjertet. Det er en hensikt med bevegelsene, en lekende, dansende balansegang mellom halsbrekkende fysisk utfoldelse og det menneskelige drama.

Et under

For når sirkus vil videre, går det til scenen. Da dukker det mennesker opp i manesjen, alle slags mennesker: komiske, tragiske, uskyldige og syndefulle. Det er et rent under når Eva svever himmelhøyt under telttaket mens slangen slynger seg livsfarlig rundt sitt eget rep for til slutt å krype inn i publikum, og en gammel Adam sjonglerer med epler som ser ut som om de har sitt eget liv i denne hagen hvor alt kan skje.

Selvfølgelig er det engler også på sirkus. Mange engler, og de har bittesmå hvite vinger som gjør at de kan danse på line uten sikkerhetsnett og spille fiolin mens de sitter og svever på en glitrende liten klode. Ellers har de mørkegrå frakker, store brune luer og masker med like store neser og går stille omkring med bittesmå skritt. De er så søte at du får lyst til å ta dem på fanget, alle sammen.

Strålende

«Eden» er en strålende sirkus-forestilling hvor Christelle Foucaults koreografi har snudd opp ned på alle konvensjoner og smeltet sammen dans, akrobatikk og teater til en engasjerende, underholdende og dessuten poetisk opplevelse. Kostymene er et rent under: Her er ikke hvite sirkustrikoter og glorete glitter, men menneskekropper i absolutt alle fasonger.

Bergenserne fikk besøk av det franske ny-sirkus allerede under Festspillene i våres, nå er det omsider Østlandets tur.

Ny-sirkus Festivalen med en lang rekke arrangementer i regi av Det franske kultursenter, med Bærum kommune og Nordic Black Theatre som samarbeidspartnere, pågår fram til 13. juli.

Men fly etter Les Oiseaux Fous, De gale fuglene. De er sjeldne og store, og plutselig kan de være borte igjen.