RULLENDE BOMBER:  Erland Dahlen solodebuterer seint, men godt med «Rolling Bomber».   FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
RULLENDE BOMBER: Erland Dahlen solodebuterer seint, men godt med «Rolling Bomber». FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIXVis mer

Strålende solodebut på cd

Erland Dahlen med klangfargerik perkusjonsfest.

ALBUM: Erland Dahlen (40) er kjent som trommeslager i Madrugada og Nils Petter Molvær Trio, samt for «alle» andre norske musikere som har spilt inn plater i løpet av de siste 15 åra eller så.

Etter medvirkning på om lag 130 album kommer han nå (fredag) med soloplata «Rolling Bomber», og om den kommer lovlig seint, kommer den eventyrlig godt.

 ERLAND DAHLEN: Solodebut fra trommeslager med stor palett.
ERLAND DAHLEN: Solodebut fra trommeslager med stor palett. Vis mer

DAHLEN er den eneste utøveren på albumet. Men rundt det sentrale Slingerland-settet fra 1940-tallet som har gitt navn til albumet, og som han trakterer med en bokstavelig talt frapperende kombinasjon av kontroll, kraft og vilter lekenhet, har han aktivisert mye av både den kjente og den til nå ukjente (bue på kakeform med fjærer(?)) perkusjonsinstrumentfamilien.

Dette, pluss syngende sagtoner og litt elektronisk effekthjelp gjør «Rolling Bomber» overrumplende melodiøs, og til en vital og kaleidoskopisk trip med rik og usedvanlig tiltalende klangfargepalett.

«Conversations With Christian»

Christian McBride

5 1 6
Plateselskap:

Mack Avenue/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Albumet viser også Dahlen som en komponist/lydskulptør som en hver filmmaker i dette landet burde gi en grundig lytt, for til tider utløser denne musikken en «soundtrack»-følelse så sterk at bildesekvenser tar form i et lytterhode. Ikke mange norske trommeslagere har presentert seg selv solo på plate, men når Erland Dahlen nå gjør den lista litt lengre, skjer det med tyngde og originalitet som det bare er å applaudere på beste perkusjonistiske vis.

SAKSOFONISTEN James Carter (42) og bassisten Christian McBride (39) har i årevis tilhørt det sjiktet med amerikanske jazzmusikere som nesten alltid leverer høreverdige prestasjoner, det være seg som ledere av egne grupper eller i kollegaers tjeneste. Begge forener muskler og finmotorikk i en slepen teknikk, begge krysser sjangergrenser med stor selvfølgelighet, begge nyter enorm respekt hos sine medmusikere og begge er fortsatt i stand til å få utgitt plater på annet enn eget plateselskap, noe som i seg selv blir mer og mer bemerkelsesverdig.

JAMES CARTER ORGAN TRIO: Frodig orgeltriojazz med gode gjester.
JAMES CARTER ORGAN TRIO: Frodig orgeltriojazz med gode gjester. Vis mer

JAMES CARTERS nyeste album, «At The Crossroads», er en jam-frodig, blues/gospel-basert affære kreditert orgeltrioen hans der organist Gerard Gibbs og trommeslager Leonard King jr. utgjør de øvrige to tredelene.

«At The Crossroads» markerer trioens tiårsjubileum og byr som seg hør og bør på en del gjestemusikere.

«Conversations With Christian»

Christian McBride

5 1 6
Plateselskap:

Mack Avenue/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Men det er Carter selv, skiftevis på sopran, alt, tenor, baryton og fløyte, som er hovedstemmen, uansett musikerkonstellasjon.

En lang versjon av Duke Ellingtons «Come Sunday» topper et repertoar som også inkluderer Jack McDuffs «Walking The Dog» og Ronald Shannon Jacksons «Aged Pain», og suverene James Carter i B3/Leslie-brus gjør så visst ikke skam på noen av dem.

CHRISTIAN MCBRIDE: Bassmester i supre duetter.
CHRISTIAN MCBRIDE: Bassmester i supre duetter. Vis mer

CHRISTIAN McBRIDE har også invitert gjester, og på «Conversations With Christian» gjør han 13 duetter med like mange forskjellige musikere.

Sangerne Angelique Kidjo, Dee Dee Bridgewater og Sting, pianistene Eddie Palmieri, George Duke, Chick Corea, Dr. Billy Taylor og Hank Jones, fiolinisten Regina Carter, saksofonisten Ron Blake, trompeteren Roy Hargrove, gitaristen Russell Malone og sanger/skuespiller Gina Gershon, for anledningen på munnharpe, er «konversasjonspartnere» med McBrides kontrabass, og alle kommer svært så godt ut av det med den svære bassisten med den svære tonen.

«Conversations With Christian»

Christian McBride

5 1 6
Plateselskap:

Mack Avenue/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Enten han komper eller spiller i front av musikken er han eminent, rytmisk så vel som melodisk/harmonisk, og denne utadvendte og humørfylte samlingen har nok av høydepunkter til å forsvare en plass i «skal spilles mange ganger»-hylla.