Strålende!

Strålende appetittvekker på Ibsens storhet.

Strålende er intet overdrevent adjektiv om gårskveldens premiere på Amfiscenen på Nationaltheatret. En mini Ibsen-festival på halvannen time, en reise i Ibsens storhet som dramatiker.

Brand, Peer Gynt, Solveig, mor Aase, Nora, Hedda, Eilert Løvborg, Jørgen Tessmann, fru Alving trer fram, storartet spilt av Monna Tandberg og Lars Andreas Larssen.

Der Solveig står blyg og full av kjærlighet, der Hedda Gabler i ondskap og sorg overmanner oss med Ibsens livsvisdom, glemmer vi at Tandberg er noen tiår for gammel for rollene. Hun overbeviser som en stor skuespiller i roller som vi aldri vil glemme henne i, den gang hun spilte hovedrollene i hele forestillinger. Hennes Hedda hører til de uforglemmelige opplevelsene i ens liv.

Edith Roger (regi), Tandberg og Larssen har satt sammen en forestilling som gir oss Ibsens liv i kortversjon, og glimt av noen av hans største og verdenskjente skuespill. Vi vil bare at det skal vare. Og nettopp den appetitten som vekkes, er forestillingens trumfkort.

Så er det mange som kanskje aldri har sett en hel Ibsen-oppsetning. For dem er dette en strålende innføring, både i mennesket og forfatteren Ibsen og hans verk.

Gadd se den som ikke vil løpe til teatret neste gang Ibsen står på repertoaret.

Derfor må ikke denne forestillingen pakkes bort. I sin enkelhet, med bare to krakker og svart bakteppe som scenografi og to skuespillere, kan den spilles overalt. Den må være uovertruffen som oppsøkende skoleteater midt i norsktimen. Det snakkes så mye om å vekke leselyst. Her får man teaterlyst. Den er minst like mye verdt.

MER: Monna Tandberg og Lars Andreas Larssen skaper apetitt på mer Ibsen i sin collage på Amfiscenen. Så var de da også fornøyd etter premieren i går kveld.