Strålte i Persbrandts fravær.

I fravær av superstjernen Mikael Persbrandt ble det de samiske skuespillernes store dag på filmsettet.

BARDUFOSS/OSLO(Dagbladet.no): Mikkel Gaup spiller opprøreren Aslak som under det autentiske opprøret i 1852 drepte lensmann Bucht og ble henrettet ved halshogging selv. Mikael Persbrandt rakk ikke flyet fra Stockholm og dermed ble de de samiske skuespillerne som tok hovedrollen under pressedagen på FilmCamp hvor storfilmen "Kautokeino 1852" spilles inn.

Bygget seg opp

- Det bygget seg opp etter opprøret over lang tid. Jeg tror nok at jeg skal klare å mobilisere nok raseri til å få disse scenene så ekte som mulig, sa Gaup under pressedagen på filmsettet i Indre Troms.

Regissør Nils gaup, som selv er født og oppvokst i Kauotkeino kunne i går også presentere filmens kvinnelige hovedrolleinnhaver. Anni-Kriistina Juuso spiller Elen, som er gift med Matthis, som igjen er bror til Aslak(Mikkel Gaup).

Starter med en regndråpe

Det er Elens reaksjoner på at ektemannen Matthis drikker seg til stor gjeld på krambua til handelsmann Ruth (Persbrandt), som markerer den tidlige starten på opprøret.

- Det starter med en regndråpe og ender med en foss, sier regissør Gaup om familiekonflikten som flere år senere kulminerer i det blodige 1852-opprøret.

Halvt samisk

DREPER OG BLIR DREPT: Mikkel Gaup spilte i den Oscar-nominerte Veiviseren for 20 år siden. I dag spilte han inn nye scener som opprører i storfilmen "Kautokeino 1852". Foto: Scanpix/Sara Johannessen
DREPER OG BLIR DREPT: Mikkel Gaup spilte i den Oscar-nominerte Veiviseren for 20 år siden. I dag spilte han inn nye scener som opprører i storfilmen "Kautokeino 1852". Foto: Scanpix/Sara Johannessen Vis mer

Anni-Kriistina Juuso er halvt samisk og halvt finsk, og har tidligere spilt hovedrollen i den russiske suksessfilmen Gjøken.

- Elen er en sterk, men likevel skjør kvinne som nekter å se familien gå til grunne. Jeg elsker kamera og tror jeg kan få fram den nødvendige nærheten i tolkningen av Elen, sier Juuso til Dagbladet.no

Den felles nordiske storfilmen om kautokeinoopprøret har et stjernegalleri av skuespillere, og et budsjett på nærmere 54 millioner kroner.

Spillefilmen ventes å få premiere høsten 2007, og skal dessuten bli til en fire episoder lang serie a 45 minutter som skal sendes på NRK1.

Strålte i Persbrandts fravær.
VIKTIG TRIO: God kjemi mellom de to samiske hovedrolleinnehaverne Anni-Kriistina Juuso og Mikkel Gaup på FilmCamp i Øverbygd i Indre Troms. Regissør Nils Gaup til venstre.
FANT EN STJERNE: - Anni-Kriistina Juuso blir en spennende filmstjerne, spår regissør Nils Gaup.