Strålte som en diva

Maria Bonnevie får bare ros for sin hovedrolle i «Jeg er Dina». Men resten av filmen er det få kritikere som liker. Dinas skaper Herbjørg Wassmo har lest bare «en sur kritiker» og hadde en strålende premierefest i går kveld.

Les anmeldelsen!

Sammen med kong Harald og dronning Sonja, andre skuespillere, filmarbeidere og norske kulturkjendiser, så Bonnevie seg selv elske og hate, føde og drepe på Oslos største filmlerret i går kveld. Om applausen etterpå var høflig eller inderlig, er ikke godt å si, men de aller fleste norske kritikere vender tommelen ned for Skandinavias dyreste film.

Vår neste stjerne

Produsent Axel Helgeland er mannen som er nærmest ansvaret for de 140 millioner kronene det har kostet å lage «Jeg er Dina». Men han insisterer på å holde premierehumøret høyt:

- Jeg gleder meg voldsomt over at Maria Bonnevies innsats i filmen berømmes av alle kritikere og at vi sannsynligvis har løftet henne opp til en status hvor hun har gode muligheter til å bli vår neste store filmstjerne, sier Helgeland.

- De reaksjonene vi har fra publikum på forhåndsvisningene er såpass overveldende at jeg ikke mister nattesøvnen på grunn av kritikkene. Men det er alltid hyggeligere å få god enn dårlig kritikk.

Så var det fest...

Det premiereinviterte publikum dro videre til fest på Chateau Neuf etter visningen. Der traff vi få som i alle fall overfor Dagbladet ville si noe negativt om «Jeg er Dina». Aller minst Herbjørg Wassmo.

- Det ville være løgn å si at jeg ikke bryr meg om kritikerne. Men jeg har bare lest én anmeldelse av denne filmen, en sur kritiker i Aftenposten.

Wassmo har sett filmen stykkevis og delt på videokassetter. Men i går var første gang på stort lerret.

- Jeg er glad for å ha sett den før. Opplevelsen i kveld ville nesten ha blitt for sterk, for gripende.

- En del av kritikerne mener filmen feiler i å framvise fundamentet i Dina - å vise hvorfor hun er blitt som hun er. Hvordan opplevde du det?

- Jeg skal ikke begi meg inn på å tolke det. Jeg vil bare anbefale mine lesere å glemme boka, se filmen og så kanskje gå tilbake til boka igjen.

Privat kapital

Helgeland er avhengig av rekordbesøk i Skandinavia hvis han ikke, i tillegg til å være mannen bak Skandinavias dyreste film, også skal måtte hefte for det største filmunderskuddet.

Én million billetter må selges i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island.

- I så fall får vi våre penger igjen.

- Men hvis det bare selges hundre tusen billetter?

- Da må vi få igjen pengene våre utenfor Skandinavia, og der er sjansene mindre.

100 millioner kroner av filmbudsjettet er privat kapital. Særlig den tyske coprodusenten, som har bidratt med en tredel av dette, vil vokte besøkstallene nøye. En kinofiasko betyr store tap for produsentene.

- Det vil kunne få konsekvenser for framtidige filmsatsinger, sier Helgeland.

  • «Jeg er Dina» har premiere på 59 norske kinoer i kveld. De kommende helgene har filmen premiere i Danmark og Sverige. Den er solgt til 25 land allerede.

Les anmeldelsen!

«MOR» OG DINA: Dinas skaper Herbjørg Wassmo var strålende fornøyd med Maria Bonnevie som Dina. Her er de under premierefesten på Chateau Neuf.