Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: handlingsregelen

Stram inn, Jonas

Det er interessant å merke seg at Arbeiderpartiet vil stramme inn handlingsregelen, og går inn i en valgkamp med dette budskapet.

HANDLINGSREGELEN: Ap vurderer å stramme inn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HANDLINGSREGELEN: Ap vurderer å stramme inn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger

Arbeiderpartiet vurderer ifølge Klassekampens kilder å stramme inn handlingsregelen. Regelen fastslår hvor stor andel av oljefondet som fra år til år kan brukes i norsk økonomi, og ble vedtatt i Stortinget våren 2001.

Etterhvert som fondet har vokst i verdi, har både Statistisk sentralbyrå og sentralbanksjefen anbefalt å senke grensa fra fire til tre prosent av fondets verdi. Likevel har de politiske partiene nølt. Den store honningkrukka har vært alt for fristende, og de økonomiske tidene for gode til at politikere med tidshorisont fram mot neste valg har ønsket å ta rollen som festbrems. Den eneste holdbare grunnen til å la være å tukle med handlingsregelen må være nettopp det: at det er å tukle - og dermed på et eller annet vis risikere å ødelegge noe som har vært et grunnleggende premiss for norsk økonomisk politikk de siste 15 årene. Et premiss som har sikret oss mot for høy bruk av oljeinntekter og dermed skadelig overoppheting av økonomien.

Nå ser det ut til at det kan snu. Det er interessant å merke seg at Arbeiderpartiet åpner ballet, og går inn i en valgkamp med dette budskapet. Riktignok sier de at de vil vente på regjeringens perspektivmelding i mars før de bestemmer seg. Der vil de få mer tallgrunnlag å hekte argumentene sine på, men konklusjonen bør være gitt på forhånd. Dagens oljepengebruk er ikke bærekraftig. Oljefondet er ikke lenger forventet å ha en så høy avkastning som den har hatt tidligere. Den vil trolig være godt under fire prosent. For det andre er det forventet at inntektene fra oljevirksomheten reduseres. For det tredje vil eldrebølgen føre til en dramatisk økning i offentlige utgifter. NHOs nye sjeføkonom Øystein Dørum har regnet på at dersom oljepengebruken fortsetter på dagens nivå, vil det være tomt i 2043.

Thøgersen-utvalget, nedsatt av dagens regjering, har også anbefalt en saktere innfasing av oljepenger inn i økonomien enn i dag.

Erkjennelsen begynner nok å synke inn at oljefondet ikke i all framtid kan brukes til å kjøpe oss ut av konjunkturkriser. Norge er inne i en omstilling, og må finne en måte å møte det på som kan stå seg over tid. Oljepenger er i den sammenheng ikke tilstrekkelig, men ment som en sikkerhetsbuffer på veien. Å slå det fast ved å sette grensa ned til tre prosent, er fornuftig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling