Stram inn regelen, Siv

Ingress

Meninger

Tre av ekspertene som Dagens Næringsliv bruker i et såkalt rentepanel, mener at dagens handlingsregel for bruk av oljeformuen bør endres. De viser til at oljeformuen er så stor og vokser i en slik grad at det å bruke så mye som fire prosent er ødeleggende for norsk økonomi. De siste to åra har oljepengebruken vært langt mindre enn det handlingsregelen tillater.

Flere tunge aktører har tatt til orde for at man bør endre regelen slik at man definerer bruken av oljepengebruken til pluss-minus tre prosent. Det har Hans Henrik Scheel som er sjef i Statistisk sentralbyrå gjort. Det har sentralbanksjef Øystein Olsen gjort. Det gjør nå professor Steinar Holden, som har ledet tre viktige utvalg nedsatt av ulike norske regjeringer.

Tre prosent har vist seg å være tilstrekkelig de siste åra. Foran framleggelsen av årets statsbudsjett har det lekket ut at finansminister Siv Jensen trolig bruker 2,8 prosent av formuen. Det behøver ikke være sant, men som lekkasje betraktet er det interessant. En slik lekkasje har ikke vakt storm. Den er kanskje en prøveballong. Kanskje foreslår hun en noe høyere oljepengebruk for å overraske på den positive siden. Men hun vil aldri bruke så mye som fire prosent. Ikke i dagens økonomiske situasjon.

Hittil har ikke politikerne sluttet seg til økonomenes resonnementer. Gjennom handling har de tilpasset oljepengebruken til det som er økonomisk forsvarlig. Når de har gått imot forslaget om å endre handlingsregelen handler det om motstand mot å frata seg selv en mulighet til fleksibilitet. Få kjenner utviklingen av norsk økonomi i mange år framover. Plutselig kan vi være i en situasjon hvor det er nødvendig og forsvarlig å bruke mer enn handlingsregelens anbefaling. Men den fleksibiliteten har politikerne allerede. Nå tyder alt på at selv Siv Jensen, leder i Fremskrittspartiet som i alle år har ønsket handlingsregelen dit pepperen gror, vil holde seg godt innenfor den.

Vi forstår politikernes behov for handlingsrom innenfor en vid regel. På den annen side handler det om ikke å kaste blår i øynene på velgerne som kanskje tror alt er mulig ved bruk av oljeformuen. Politikerne bør lytte til de klokeste økonomene og ta forsiktig etter. Så vil det gå bra.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.