Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Strammer opp gymnaslæreren

Forfatteren Vigdis Hjorth går hardt ut mot filmatiseringen av Dag Solstads bok med samme navn, «Gymnaslærer Pedersen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et debattinnlegg i dagens Dagbladet går hun ut mot regissør Hans Petter Molands filmversjon, som den første helga ble sett av 28 000 mennesker. Hun mener filmen i overveiende grad blir en lettvint og overflatisk harselas om et alvorlig tema; AKP (ml)-bevegelsens vekst og fall.

Forfatteren mener at Solstads bok om ml-bevegelsen fortjener en langt mer dyptpløyende filmatisering.

-  Uviktig film

-  For oss som opplevde tida som beskrives som et være eller ikke være, ble møtet med boka svært viktig. Filmen, slik den er laget, fortoner seg som uviktig. Det virker som om budskapet er å ufarliggjøre bevegelsen. Selv om filmen i sekvenser både er artig og bevegende, så blir det hele veldig overflatisk. Det eksistensielle alvoret som var grunnlaget for AKP (ml), selve opprøret, blir nesten helt borte.

Hjorth berømmer forsøket på å filmatisere romanen, men mener resultatet er svært mislykket:

-  Vel er det sikkert nesten umulig å lage film av denne boka. Men skal man først gjøre det, så må alvoret - den eksistensielle kampen - være med. Det er den ikke, sier Hjorth.

Latterliggjøring

Hun mener de som var i nærheten av AKP-opprøret på 70-tallet opplevde begivenhetene som dypt alvorlige. Filmen blir etter hennes oppfatning aller mest et forsøk på å latterliggjøre det hele.

-  Det sto svært mye på spill. Dette tar filmen altfor lett på. Hvorfor hoppet så mange på AKP-toget og ble med så lenge? Det er det vanskelig å forklare, og filmen gjør det absolutt ikke. Den som best forklarer fenomenet er Dag Solstad i romanen «Gymnaslærer Pedersen». I så måte gjør regissøren en dårlig jobb i filmen. Det kuriøse blir hovedsaken og budskapet, kritiserer Hjorth.

Som fortjent

Hun fastslår at vi antakelig har fått akkurat den filmen vi fortjener i vår overflatiske tidsalder.

-  Den utfordringen AKP-bevegelsen representerte for kravet om revurdering av våre liv, er nærmest utelatt fra filmen. Dette er urettferdig mot en stolt og radikal tradisjon, som riktignok tok feil i mangt, sier Vigdis Hjorth.

Filmregissør Hans Petter Moland sier til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere kritikken fra Hjorth før han har fått tid til å lese hennes debattinnlegg.

Si din mening her!

«FOR ENKELT»: Vigdis Hjorth kritiserer filmatiseringen av Dag Solstads bok , «Gymnaslærer Pedersen», i et innlegg i Dagbladet i dag. Hun mener filmen er lettvint og kuriøs og en latterliggjøring av hele AKP (ml)-bevegelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!