Strandet i Irak

Rystende reise, men verdt turen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: «Strandet i Irak» er noe så absurd som en roadmovie i bomberegn. Åstedet er de kurdiske fjellområdene på begge sider av Irak/Iran-grensa. Tidspunktet er like etter forrige Golfkrig, da Saddam Hussein brukte restene av sitt militærapparat til å bombe og gasse kurdiske landsbyer.

Tre menn beveger seg langs landeveien, gjennom gjørme og snø i det voldsomme fjellandskapet. Det er den gamle musikeren og lokale berømtheten Mirza (Shahab Ebrahimi) og hans to voksne sønner Audeh (Allah-Morab Rashtian) og Barat (Faegh Mohammadi). De bor på iransk side, og Audeh har slått seg til med sju koner og elleve barn. Mirza overtaler sønnene til å følge ham den farlige veien til Irak, der hans fraskilte kone Hanareh befinner seg. Hun trenger hans hjelp.

Underveis støter de på resultatene av Saddam-regimets grusomheter. Flyktningleirer for foreldreløse barn, landsbyer hvor alle mennene er massakrert, massegraver og overlevende som er vansiret av kjemiske våpen. Hele turen akkompagneres av et voldsomt lydnivå; det er bombeflyene som stuper ned mellom fjellene og slipper sin last.

Hvor de enn kommer, ranet og blakke, får de tre musikerne folk til å danse midt i håpløsheten. Slik slippes vi inn i kurdernes tragedie på en måte som aldri TV-reportasjer evner å ta oss. Det er en rystende reise den unge regissøren Bahman Ghobadi («En tid for fulle hester») inviterer til, men vel verdt turen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer