Strandet i Irak

Rystende reise, men verdt turen.

FILM: «Strandet i Irak» er noe så absurd som en roadmovie i bomberegn. Åstedet er de kurdiske fjellområdene på begge sider av Irak/Iran-grensa. Tidspunktet er like etter forrige Golfkrig, da Saddam Hussein brukte restene av sitt militærapparat til å bombe og gasse kurdiske landsbyer.

Tre menn beveger seg langs landeveien, gjennom gjørme og snø i det voldsomme fjellandskapet. Det er den gamle musikeren og lokale berømtheten Mirza (Shahab Ebrahimi) og hans to voksne sønner Audeh (Allah-Morab Rashtian) og Barat (Faegh Mohammadi). De bor på iransk side, og Audeh har slått seg til med sju koner og elleve barn. Mirza overtaler sønnene til å følge ham den farlige veien til Irak, der hans fraskilte kone Hanareh befinner seg. Hun trenger hans hjelp.

Underveis støter de på resultatene av Saddam-regimets grusomheter. Flyktningleirer for foreldreløse barn, landsbyer hvor alle mennene er massakrert, massegraver og overlevende som er vansiret av kjemiske våpen. Hele turen akkompagneres av et voldsomt lydnivå; det er bombeflyene som stuper ned mellom fjellene og slipper sin last.

Hvor de enn kommer, ranet og blakke, får de tre musikerne folk til å danse midt i håpløsheten. Slik slippes vi inn i kurdernes tragedie på en måte som aldri TV-reportasjer evner å ta oss. Det er en rystende reise den unge regissøren Bahman Ghobadi («En tid for fulle hester») inviterer til, men vel verdt turen.