Strandlektyre

Hvilke bøker bør du bruke tid på i sommer? Vi har spurt fire kvinnelige forfattere og redaktører om deres førstevalg på stranda. Anbefal bøker!

Sola steiker, og du er døsig. Dostojevkij eller Donald? Det er fristende å ty til tegnerserieheftet, men sommeren er årstiden du bør bruke til å lese det du aldri har tid til ellers.

- For meg er sommerlektyre en tykk bok, helst i paperback slik at jeg kan legge den igjen på feriestedet. En stor fortelling er bra, en som man kan dykke ned i og bli der, sier Eva Bratholm, kulturredaktør i Dagbladet. Les tips fra Eva Bratholm, Selma Lønning Aarø, Tuva Ørbeck Sørheim og Åsne Seierstad.

«Anna Karenina» av Leo Tolstoj En fascinerende kvinneskikkelse, en storartet fortelling, satt i et interessant historisk perspektiv.

«Sirkusbarn» av John Irving En stor og vidløftig fortelling fra India . Godt egnet for strender og hyttevegger.

«Sprengeren» av Liza Marklund Spennende svensk kriminalroman fra tabloid-miljø.

«Tjenerinnens beretning» av Margaret Atwood En bok som kom på 80-tallet, men som er minst like aktuell idag . Atwoods roman handler om livet i et framtidig teologisk dikatur.

Popsongar av Frode Grytten En bok som får en anmeldelse som den Grytten fikk i Dagbladet , må man bare få lest!

«Det Radioaktige av Nils Øyvind Hågensen» Fordi han er en forfatter som alltid har skapt vakre og sentimentale bilder som fester seg. Jeg definerer ofte god litteratur ut ifra om den gir meg lyst til å skrive. Det Radioaktige gav meg lyst.

«På badet» av Jean-Philippe Toussaint: En ung mann på 27 snart 29 år bestemmer seg for å tilbringe all sin tid på badet, fortrinnsvis i badekaret. En ironisk, morsom og ikke minst filosofisk roman. En roman for alle som likte Erlend Loes romaner .

«Det Lila sa»: av en forfatter som kaller seg Chimo, men som ingen helt vet hvem er. Manuskriptet kom til forlaget via en advokat, skrevet på rutete papir i to notatbøker fulle av skrivefeil. Det franske forlaget er fortsatt splittet når det gjelder bokas opphav. Er det en etablert forfatter som spiller forlaget et puss? Eller er det virkelig Chimo, bokas jeg person, en ung gutt på 19 fra en av Paris trøstesløse drabantbyer, hvis eneste interesse er å skrive? Bra er det i alle fall.

«Elskeren» av Marguerite Duras: En kjærlighetshistorie mellom ei ung fransk skolejente på 15 og en rik kineser under den franske kolonitiden i Indokina. Boka er noe av det vakreste jeg vet. Jeg leser den og mange andre av Duras bøker hver høst og går alltid inn i en langvarig depresjon etterpå.

«Lulu» av Almudena Grandes: En erotisk roman som rent stilistisk strekker seg langt utover de fleste amorøse historier. Masse deilig spansk umoral og pirrende glimt fra Madrids underverden. Absolutt sommerlektyre

«Balzac og den lille kinesiske syersken» av Daj Sijie. En nydelig, liten roman som bruker et annerledes språk for å beskrive politiske realiteter, nemlig Maos brutale omskolering i Kina på 70-tallet. Boken er en hyllest til fantasien og fortellingen som til tross for dårlige kår beholdt sin kraft også under dette regimet.

«Den evige gartner» av John le Carré Denne boken kommer ut først om noen ukers tid, men den er vel verdt å vente på. John le Carré skriver med et politisk engasjement man ser sjeldent for tiden, og det er legemiddelindustriens fremferd i Afrika som får gjennomgå.

«Hvite tenner» av Zadie Smith En sprudlende roman om to høyst usedvanlige familier i flerkulturelle London. Boken er skrevet med humor, intelligens og stort talent.

«Popsongar» av Frode Grytten 24 strålende og stemningsfulle noveller. Hvis du begynner å lese nå, kan du unne deg én flott novelle hver dag frem til St. Hans.

«Kaptein Corellis mandolin» av Louis de Bernieres Den ultimate sommerbok med krig og kjærlighet i skjønn forening på en gresk øy. Filmen kommer til høsten, så få med deg boken slik at du kan hovere med at den er langt bedre enn filmen.

«Bury me standing» av Isabel Fonseca: Forfatteren tilbrakte fire år med ulike sigøynerfamilier i Øst-Europa. Hun skildrer mesterlig deres hverdagliv, tradisjoner og særegenheter, samtidig som hun fletter inn sigøynernes dramatiske historie og deres sosiale situasjon på bunnen i dagens Øst-Europa.

«Imperiet» av Ryzard Kapuchinski: En essaysamling og reiseskildring fra Sovjetunionen, før og etter oppløsningen. Fantastisk samfunns- og kulturskildring. Kapuchinsky er polsk journalist og forfatter og en av mine store forbilder. Han beskriver folks liv bak verdensbegivenhetene, og klarer her å få fram hva som foregikk i hodene på folk i de ulike Sovjet-republikkene.

«Broen over Drina» Ivo Andric: En historisk roman som spenner over 500 år, om livet i byen Visegrad ved Drina. Boken gir en forståelse av Balkans dramatiske historie, og hvordan muslimer og kristne har levd side ved side, drept, hatet og elsket hverandre.

«Berlin Aleksandetplatz» av Alfred Döblin: Den mest berømte Berlin-romanen, fra Berlins bakgater og kneiper på 20-tallet der hovedpersonens kjemper med livet og kjærligheten etter at han ble sluppet ut av fengselet. Fassbinder laget en 15-timers spillefilm om boken.

«Alfabet» av Inger Christensen: Rett og slett fordi det finnes så mange fine ord i verden. Bør leses sakte ved sjøen, helst høyt for noen. Ordene er til å smake på, puste inn, skjelve eller le av.