NY SESONG: Suksesserien »Stranger Things» returnerer på Netflix 31. oktober. Her er den aller første traileren til de nye sesongen. Video: Netflix Vis mer

«Stranger Things», sesong 2:

«Stranger Things»-skapernes bønn før sesong 2: - Fiks tv-innstillingene!

Vil at du skal få best mulig seeropplevelse.

(Dagbladet): Netflix-serien går mot en ny sesong. Nå går serieskaperne Matt og Russ Duffer ut med en oppfordring om å finne fram fjernkontrollen og sjekke at bildeinnstillingene på tv-en ikke er helt på jordet.

Serieskaperne: Ross og Matt Duffer. Foto: NTB scanpix
Serieskaperne: Ross og Matt Duffer. Foto: NTB scanpix Vis mer

Naturlig nok er Duffer-brødrene temmelig opptatt av «Stranger Things» sitt uttrykk og at det skal komme til sin rett. Scenografi, tidskoloritt, musikk – alle de forskjellige virkemidlene som til sammen skaper den spesielle atmosfæren har medvirket til seriens suksess.

Grøsser- og science fiction-serien er lagt til 1980-tallet og spiller mye på de popkulturelle referansene fra denne tiden.

Serieskaperne vil blant annet gi deg assosiasjoner til filmklassikerne fra deres egen ungdom.

Da er det kanskje ikke så rart at de river seg i håret av at mange har innstilt tv-ene sine helt feil.

Skru av -motion

Duffer-brødrene mener mye av nøkkelen til å få mest mulig ut av det visuelle er å skru av alt som har med «motion» å gjøre i tv-innstillingene.

- Vi og alle andre i Hollywood legger så mye tid og penger og innsats ned i å få det til å se riktig ut, og når du ser det hjemme hos noen ser det ut som det skulle vært filmet med en iPhone, sier Matt Duffer til Vulture.

- Det er sjokkerende, vi var akkurat på Comic-Con og innstillingene på hver eneste tv var feil. Klarer ikke en gjeng med nerder å se det en gang? Hva er galt med dem, fortsetter Russ.

Brødrene pleier å gå inn i tv-menyene og fikse når de er hjemme hos folk de kjenner.

- Jeg sier «dette ser ut som søppel», og retter på innstillingene. Og de bare «det ser ikke noe annerledes ut enn det gjorde før».

Men hva med lyden?

Det er spesielt det som skjer med bildet når «smooth motion» er slått på som serieskaperne misliker.

- Nøkkelen ligger i å skru av alt som har med «motion» å gjøre. «TruMotion». «Smooth motion».

De kaller effekten bisarr og surrealistisk, i tillegg til at den altså ødelegger for den autentiske 80-tallsfølelsen.

Så nå er det bare å sjekke tv-innstillingene for å se om du opplever noen forskjell.

Uansett er det greit for sjelefreden å være i riktig modus når sesong 2 drar i gang 31. oktober.

Da får vi et gjensyn med guttegjengen, og det mystiske parallelle universet «The Upside Down». Den korthårede jenta med superkrefter, Eleven, er også tilbake.

Med tanke på hvor mye musikkbruken betyr, kan det også være på sin plass å gjøre en innsats for å få best mulig lyd.

Bare det å koble tv-en til stereoen kan utgjøre stor forskjell, dersom du ikke allerede har gjort det eller har et surroundanlegg. De innebygde høyttalerne i dagens flatskjermer er sjelden egnet til å yte musikken rettferdighet.

I den første sesongen var The Clash, New Order, Peter Gabriel og Echo and The Bunnymen blant artistene som var med å sette stemningen.

Det er allerede nå annonsert at det kommer minst en sesong til av Netflix-serien. Innen den tid har du kanskje fått deg en ny tv med forhåndsprogrammerte «Stranger Things»-innstillinger?