LEDER

Strategi for politistaten

Klikk for ingress.

VIL KREVE MER: Det er all grunn til å vente at PST vil fortsette å be om flere fullmakter når det gjelder kontroll og overvåking, og at politikerne vil gi dem det, står det i Dagbladets leder i dag. På bildet: PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Jacques Hvistendahl
VIL KREVE MER: Det er all grunn til å vente at PST vil fortsette å be om flere fullmakter når det gjelder kontroll og overvåking, og at politikerne vil gi dem det, står det i Dagbladets leder i dag. På bildet: PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Den skjerpede terrorberedskapen er avblåst. Ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland er det redusert sannsynlighet for at den opprinnelige informasjonen om et terroranslag mot Norge var riktig. Samtidig varsler hun at nye trusler ikke er en unntakstilstand, men en normalsituasjon. Justisminister Anders Anundsen følger opp og sier vi skal ha et høyere beredskapsnivå enn tidligere. Han understreker også at det kan komme flere trusselsituasjoner som vil medføre skjerpet beredskap. Samtidig driver politidirektør Odd Reidar Humlegård aktiv propaganda for mer bevæpnet politi i gatene. Terrorberedskapen har senket hverdagskriminaliteten, bl.a. har antall sykkeltyverier gått ned.

Til sammen tegner dette et bilde det er all grunn til å bli urolig over. PST-sjefens uttalelser kan tyde på at myndighetene kastet landet ut i en unntakstilstand på grunnlag av mangelfull eller uriktig informasjon. Det er helt nødvendig at dette forholdet undersøkes grundig, slik at det blir åpenhet om hva som utløser en terroralarm. Vi må ha trygghet for at slike tiltak bygger på forsvarlige, faglige vurderinger, og ikke brukes for å oppnå andre politiske mål.

Det er allerede tydelige tegn på at beredskapstiltakene blir utnyttet for å få til en skjerping av statens tvangsmidler. At folk flest ikke reagerte negativt på politi med maskinpistol eller håndvåpen på låret, tas til inntekt for en allmenn aksept av et mer bevæpnet politi. Flere politifolk med våpen blir framholdt som trygghetsskapende og med god effekt på alle typer kriminalitet. Det er all grunn til å vente at PST vil fortsette å be om flere fullmakter når det gjelder kontroll og overvåking, og at politikerne vil gi dem det. I løpet av høsten kommer også et nytt lovforslag om hvordan forsvaret kan brukes til å bistå politiet i krisesituasjoner. I sum vil en slik utvikling gi en mer uniformert hverdag med svekkelse av det sivile samfunnet.

Her ser vi den viktigste effekten av terroralarmen: En tilvenning til et skarpere politi og til et mer gjennomgripende overvåkings- og kontrollsamfunn. I trygghetens navn skal vi glemme at kriminaliteten i Norge har sunket ti år på rad og at politiet knapt har behov for å avfyre skudd. Vi skal viske ut hva Snowden-avsløringene har fortalt oss om overvåkingsinteressenes ekspansjon. Dette er veien til en myk og moderne politistat der trygghet er redusert til konformitet. Denne utviklingen må stanses nå. Ellers blir det for seint.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer