Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

strawberry fields

HELLO AND WELCOME! sier Ray Johnson, før han hever blikket, kikker seg rundt og legger til:

-  Velkommen! Konichi Wa!

I 15 år har Ray vært guide minst to ganger i uken på «The Magical Mystery Tour», Liverpools mest etablerte - om ikke eneste - busstur for Beatles-fans. I løpet av to timer skal han og sjåføren Paddy rekke innom de mest kjente og betydningsfulle landemerkene etter verdens mest suksessrike musikgruppe. I dag, som de fleste dager, består passasjerlisten hovedsakelig av japanere og nordmenn. Innimellom skal bussen vi kjører i, som er en nøyaktig kopi av bussen The Beatles brukte i filmen «Magical Mystery Tour», få problemer i motbakkene. Innimellom skal Ray få anledning til å briljere med Beatles-referanser, som når han foreslår at vi skal stoppe og ta noen bilder «there beneath the blue suburban sky». Innimellom skal bussen hans komme til å bli bombardert med snøballer av ungdom som har fått fri fra skolen på grunn av det høyst uventede snøfallet i går kveld. Da skal Ray Johnson komme til å si, mildt beskjemmet:

-  Liverpool-kids. Hyggelige, er de ikke?

I LIKHET MED STAVANGER, er Liverpool i Nord-England utpekt som europeisk kulturhovedstad i 2008. Før den tid, til neste år, feirer byen 800-årsdag. Begge deler er ventet å skape økt turisme, og har fått byens turistnæring til å satse på feltet der man historisk sett har stått sterkest - musikk.

Det er imidlertid en kjensgjerning at den lokale musikkscenen har sett bedre tider, i det minste kommersielt. Det er lenge siden Liverpool fostret en egen musikksjanger («Mersey Beat»), det er lenge siden Gerry & The Pacemakers\' hit «Ferry Cross The Mersey» hadde gyldighet (ferja har sluttet å gå), og i dag er det langt oftere artister fra byer som Sheffield (Arctic Monkeys), Leeds (Kaiser Chiefs) og Newcastle (Maxomo Park) som havner på forsiden av musikkavisa NME.

Så i Liverpool har man valgt å fokusere mer enn noensinne på byens status som arnested for John, Paul, George og Ringo. Forrige uke lanserte turistnæringen et nytt kart som registrerer ned til minste detalj alle landemerker som kan knyttes til The Beatles. Mens Ray Johnson, på sin side, har økt antallet daglige turer til to, og anstrenger seg for å pakke flest mulige stopp inn i rundturen sin.

Noen stopp er obligatoriske, som de fire medlemmenes barndomshjem, kvartalet Penny Lane og John Lennons kjære grøntareale Strawberry Fields. Noen steder skulle Ray gjerne fått anledning til en grundigere sightseeing, som området rundt St. Peter\'s Cathedral, hvor John møtte Paul første gang, og hvor den ekte Eleanor Rigby ligger begravet. Noen steder nøyer han seg med å nevne i forbifarten, som manageren Brian Epsteins barndomshjem, puben The Empress, som figurerte på omslaget til Ringo Starrs første soloalbum «The Sentimental Journey», og Liverpool Institute of Performing Arts (LIPA), som Paul McCartney grunnla for ti år siden.

BIG IN JAPAN: Engelskstudentene Eriko Michishita (22) og Atsuko Nagai foran det mest populære på Beatles-sightseeingen i Liverpool: Penny Lane, den anonyme gata i området hvor Paul McCartney og John Lennon bodde, og som ga opphav til sangen med samme navn. Foto: Lars Myhren Holand
BIG IN JAPAN: Engelskstudentene Eriko Michishita (22) og Atsuko Nagai foran det mest populære på Beatles-sightseeingen i Liverpool: Penny Lane, den anonyme gata i området hvor Paul McCartney og John Lennon bodde, og som ga opphav til sangen med samme navn. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

-  TRAGICAL MYSTERY TOUR, sier Håvard Bakken (22) fra Ulsteinvik.

-  Den bussturen har jeg ikke prioritert, gitt.

Håvard er tredjeårssstudent ved linja for Arts, Music and Entertainment Management ved LIPA. Det vil si at han utdanner seg til å bli artistmanager, en næring han allerede har en fot innenfor: Han jobber deltid for Øyafestivalen og plateselskapet Racing Junior, og har ved flere anledninger booket inn Racing-artister som Animal Alpha og Saint Thomas til spillejobber i Liverpool. Avslutningsåret på LIPA er i stor grad basert på praksis, noe som innebærer at han bare er i her fra onsdag til fredag. Da bor han på det nye ungdomsherberget International Inn sentralt i Liverpools City Centre, hvor man får en tomannsleilighet til 55 pund (cirka 600 kroner) natta.

-  Liverpool ... jeg vet ikke helt hva jeg skal si ... det er en helt grei by, begynner Håvard.

-  Det har gitt meg mye å gå på Lipa, men det har kanskje ikke gitt meg fullt så mye å bo her.

I likhet med Ray Johnson, som dere møtte i første avsnitt, er Håvard glad i å strø om seg med musikkanekdoter, men foretrekker å plukke dem fra nærere historie. Når han og klassevenninna Elisabeth Grefsrud (27) fra Sørum tar oss med til det rimelige spisestedet The Quarter - som til informasjon ligger i Falkner Street, gata som var opphav til plateaktuelle Number Seven Delis debutalbum - forteller han om sin erfaring med Pete Doherty under fjorårets Øyafestival. Forut for festivalen hadde Doherty planlagt å ta med seg sitt band Babyshambles på en norsk veikroturné langs E18, men etter at han ble arrestert for narkotikabesittelse på Gardermoen, og i etterkant av den famøse Øya-konserten hadde han bare vært opptatt av å ta heisen opp og ned til utestedet Stratos på Youngstorget, en 20-etasjersetappe han skal ha tatt rundt 20 ganger, noe som for en kort periode fikk Håvard til å tvile på om han vil jobbe med artister resten av livet.

MENS HAN forteller om Doherty, har Elisabeth Grefsrud kommet i snakk med gjestene på nabobordene. På den ene siden sitter fire danske piloter fra Ryanair, lavprisselskapet som flyr daglig fra Torp Lufthavn utenfor Sandefjord. På den andre siden sitter ti norske studenter fra teaterinspisientstudiet på LIPA. Håvard virker litt ukomfortabel.

-  Jeg har hengt så utrolig masse med norske studenter. I det siste har jeg begynt å sette meg mer og mer inn i Liverpools historie. Jeg tror det er en sammenheng der.

Han foreslår at vi skal gå videre til et sted som har mer «spirit». Det viser seg å være Peter Kavanagh\'s, ifølge skriften på inngangsdøren en vaskeekte viktoriansk pub, som har holdt kranene flytende siden 1897, mens innehaveren hevder at han har jobbet der siden 1896. Det er ikke tvil om at stedet er umiskjennelig britisk, med Fine Young Cannibals på høyttalerne, gamle transistorradioer hengende i taket og en hund som sitter logrende i hjørnet og slurper i seg bitter øl fra et askebeger. Ifølge eieren Prudence er Bear, som hunden heter, en så trofast gjest at bartenderen på et tidspunkt begynte å selge hundekjeks bak disken. Og ifølge Prudence er hun selv, uten at hun direkte kan føre bevis for det, opphav til Beatles-sangen «Dear Prudence» fra «The White Album».

HVILKET BRINGER oss tilbake til «The Magical Mystery Tour». Når bussen midtveis stopper utenfor George Harrisons barndomshjem, og ingen helt vet hva de skal si, finner Ray Johnson det naturlig å liste opp en rekke Beatles-tributeband, hvorav drammenserne i Det Betales er en personlig favoritt. Masamichi Sanjo (24), en av seks japanere på bussen, forteller at han rangerer «Norwegian Wood» av Haruki Murakami som sin favorittroman, muligens bare slått av noen samuraifortellinger han nylig har lest. Masamichi og kameraten Daigo Fujita (25) fra havnebyen Niigata ser ut som medlemmer av et japansk rockeband man burde hørt om, men studerer henholdsvis biokjemi og insektologi (insektsforskning).

Masamichi oppdaget The Beatles gjennom faren, og liker det tidlige materialet best; han har «Let It Be» som favorittsang, forteller han.

Så tar Daigo et bilde av oss alle foran huset hvor Paul McCartney bodde i årene 1955 til 1964.

Når vi passerer gjennom Penny Lane, peprer noen unger bussen med snøballer igjen.

-  Ah, the snow, sier Ray Johnson i mikrofonen.

-  Den gjør noe med folk, hva?

PÅ KVELDEN MØTER vi Kaya Herstad fra Narvik på Metro, et utested som gir Håvard Bakken «en viss vestkant-følelse». Kaya pleide å hete Kaja, men endret navn da hun bestemte seg for å etablere en artistkarriere i Liverpool etter endt studium ved LIPA. Siden har hun bodd her i seks år, og jobber både som utøvende musiker, promotør, bartender og danseinstruktør, og har tilsynelatende til enhver tid gjestelisteplass på et utall utesteder i Liverpool-regionen. Hver onsdag arrangerer hun konsertkvelden «Signed & Undelivered» på Metro, som innledes med et sett av hennes egen musikk, som hun selv sammenligner med solomaterialet til Skin fra Skunk Anansie. Etter fire sanger introduserer Kaya sitt gjesteband, som består av tre LIPA-studenter. Sammen framfører de coverversjoner av Britney Spears, Dusty Springfield, Sinead O\'Connor og Radioheads «Creep», alle gjort med den samme studiomusiker-flinkheten som synes å hefte ved LIPA-studenter, og som Kaya seinere beskriver som «Dave Matthews Band-funky».

-  Jeg er fortsatt tilknyttet LIPA, jeg underviser 15 timer i uka. Men resten av tiden forsøker jeg å orientere meg mer mot indiescenen. Det tror jeg kan være sunt. Det er ganske lett å havne i samme musikalske spor når man går her, sier hun.

DAGEN ETTER, torsdag kveld, tar hun oss med til Barfly, hvor hun pleide å gå bartenderskift. Barfly kan minne om rockeklubben Garage i Bergen, og har samme forretningsmodell, med søsterklubber spredt rundt i Storbritannia. Torsdag er studentenes utedag i Liverpool, som betyr at betjeningen må henge opp et skilt det står «Caution! Floor May Get Slippery» på. På scenen innerst i lokalet er det slippkonsert for en samle-cd med fremadstormende Liverpool-band. Avslutningsbandet heter 28 Costumes, og spiller rock som kobler folkpop-impulsen til The Coral til dansebevegelsene til Franz Ferdinand med brillegarderoben til Blomster-Finn; det er i alle fall en vei til å forstå hvorfor vokalisten har på seg dykkermaske.

Konsertens diskutable høydepunkt inntreffer når 28 Costumes har spilt ferdig, og en konsertgjenger, i stillheten som følger, utbryter «You All Everybody!», som er tittelen på gjennombruddslåta til Drive Shaft, det fiktive bandet til Charlie i tv-serien «Lost».

Deretter stimler alle tilbake på dansegulvet i inngangsetasjen, horder av gutter med spisse lærboots og jenter med det siste i knebuksemote - for mer om det, oppsøk bruktklær-og designerutsalget Quiggins i School Lane - som halvt danser, halvt slåss seg gjennom natta til tonene av Arctic Monkeys\' «I Bet You Look Good On The Dancefloor».

HVILKET PÅ SETT OG VIS bringer oss tilbake til «The Magical Mystery Tour». Etter to timer ender bussen opp utenfor The Cavern Club, den legendariske kjellerklubben hvor The Beatles i løpet av karrieren spilte et sted mellom 272 og 275 ganger. Klubben ble stengt i 1973 og jevnet med jorden på grunn av undergrunnsbaneutbygging, men har i dag gjenoppstått som et slags Hard Rock Cafe-konsept, med like stort souvenirutvalg som barkart.

Ved scenekanten tar Eriko Michishita og Atsuko Nagai bilder av hverandre. De er begge 22 år gamle og fra Tokyo, og har fnist og hvint seg gjennom bussturen.

Når jeg spør Eriko om hun likte turen, sier hun «yes».

Når jeg spør om hun liker The Beatles, sånn generelt, hviner hun igjen og holder fram et mms-bilde på mobiltelefonen sin.

Det er et bilde av vokalisten i Arctic Monkeys.

For mer om Kaya Herstad, se www.kaya.no. For mer om LIPA, se www.lipa.ac.uk. For mer om Liverpool, se www.liverpool08.com.

FLYPLASSKUNST: Det første som møter deg ved ankomst John Lennon Airport i Liverpool, er en modell av The Beatles\' «Yellow Submarine».
ØLHUND: Bear er en åtte år gammel japansk akita som foretrekker sin daglige pint på Pete Kavanagh\'s Pub servert bitter.<
I RAMPELYSET: Håvard Bakken (22) og Elisabeth Grefsrud på scenen i Paul McCartney-auditoriet. Begge studerer siste året på «arts management»-linja ved LIPA.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling