Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: VG-lista Topp 20

Streamingsuksess får nei fra VG-lista Topp 20

Vidar Villa er Norges nest mest streamede artist, men slipper ikke til på tv. Bør showet bytte navn?

HIT-LÅT: Vidar Villas låt «One Night Stand» er Norges nest mest streamede låt, men slipper ikke til på VG-lista Topp 20 – som har premiere førstkommende lørdag. Foto: Daniel Pedersen
HIT-LÅT: Vidar Villas låt «One Night Stand» er Norges nest mest streamede låt, men slipper ikke til på VG-lista Topp 20 – som har premiere førstkommende lørdag. Foto: Daniel Pedersen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter de siste ukers dialog med VG-lista Topp 20 er jeg blitt usikker på om lista og showet bør bytte navn, eller om måten lista regnes ut på bør endres. Norges nest mest streamede artist om dagen er ikke bra nok for dem som booker VG-lista-turneen. Låten på 2,5 minutter får ikke plass i showet på 2,5 timer.

MANAGER: Chris Collings.
MANAGER: Chris Collings. Vis mer

Litt om bakgrunnen: Først var tilbakemeldingen at teksten på hitsingelen «One Night Stand» er litt for drøy. Deretter gis det inntrykk av at de som booker personlig ikke liker artisten/låten. Det synes vi er et merkelig grunnlag for en beslutning.

Streamingtall og toppen av VG-lista gjenspeiler hva publikummet til dette showet ønsker å høre, og jeg har trodd at dette skal være viktigere kriterier enn personlig musikksmak hos bransjefolk utenfor målgruppa.

Vidar Villa har de siste sju ukene vært Norges nest mest streamede artist, etter Hkeems «Fy faen». Jeg regner da ikke våre internasjonale stjerner som Kygo feat. Ellie Goulding og Alan Walker feat. Gavin James som norskandel (selv om Vidar Villa i skrivende stund ligger over dem også på Topp 10-lista).

Singelen «One Night Stand» er så langt blitt streamet 7,5 millioner ganger og vil i løpet av en uke oppnå 2 x platinatrofé. Under lørdagens show har den vært to måneder på VG-lista, de siste fem ukene stabilt på Topp 10 med sjetteplass som høyeste plassering.

Vidar Villa er 27 år, fra Lillestrøm og en hardtarbeidende artist. Sammen med sin makker Jonas Thomassen (2. plass i «Idol 2006») skriver og spiller de all musikk selv. Dette er organisk visepop med inspirasjon fra artister som Trang Fødsel, Björn Rosenström, Postgirobygget, m.m. De har dyktige gjestemusikere på flere av sine låter, som Terje Kinn – kjent som fast banjospiller for Øystein Sunde. Vidar og Jonas co-produserer låtene med produsent Ketil Schei.

Teksten i «One Night Stand» er en humoristisk framstilling av hvordan det i noen tilfeller kan være til det beste for begge parter å «gi seg mens leken er god». Den tar også opp en velkjent problemstilling for mange – når to personer finner tonen, men ikke har de samme intensjonene.

VG-lista har på tidligere show hatt mange tekster som må sies å være mindre ønskelig å høre fra syngende, unge publikummere enn ordene i «One Night Stand». Kaveh synger «snufs kokain», Staysman synger «drekk deg til møkkamann», Karpe Diem rapper «banker opp en annen bøg», Erik og Kris synger om å ha ølbriller på for å drikke noen pen, osv.

Jeg understreker at jeg ikke har noe imot artistene som nevnes, tvert imot synes jeg både musikken og tekstene til disse artistene er veldig bra. Enkelte av dem har tekster med et godt budskap i bunnen (f.eks. Karpe Diem og Kaveh), selv om ikke alle i målgruppa til VG-lista Topp 20 nødvendigvis får med seg det. Det er nok heller ikke alle foreldre som synes det er ok at deres barn synger «Fy faen» for full hals, selv om jeg personlig mener at Hkeem er selvskreven på årets show. Disse tidligere opptredenene er med på å forsterke inntrykket av at teksten ikke er den egentlige forklaringen her.

SUKSESS: Vidar Villas «One Night Stand» er en streamingsuksess.
SUKSESS: Vidar Villas «One Night Stand» er en streamingsuksess. Vis mer

Ordet «kommersiell» betyr noe som er salgbart og har en bred appell. Dette er et ord som enkelte i norsk musikkbransje dessverre frykter, og tror betyr noe negativt. Jeg har alltid jobbet kommersielt og mange ganger møtt på motgang for dette i Norge. Fra tida med Tribe Records og hiter som «Bli hos meg» av Dina, til nyere tid der vi har etablert samarbeid med David Hasselhoff og kommersielle show som «We Love The 90s» (og 80s). Kanskje bør flere i norsk musikkbransje slutte å være så opptatt av hva som er «kred» og hva som er «kommers». For min del setter jeg pris på alle hardtarbeidende og seriøse folk i bransjen vår, uavhengig av om det er Unge Ferrari, Astrid S eller Staysman. En låt blir ikke dårligere fordi den er streamet mange ganger. Sin egen personlige musikksmak har man uansett.

NRK har i dag flere andre konsepter der de kan vise fram artister som har kvaliteter, men ikke nødvendigvis har brutt gjennom kommersielt (enda). Urørt og P3 Gull er to konsepter som har skapt viktige arenaer for mange norske artister. All respekt til NRK P3 for dette (det er den radiokanalen jeg personlig hører mest på).

Når de som velger ut artister til VG-lista-showet nedprioriterer listeplasseringer som kriterium, vil mange artister miste en viktig plattform for å kunne etablere seg ytterligere i markedet. Jeg har forståelse for at showet skal vise en bredde og at det ikke bare er salgstall som teller inn, men jeg har ikke forståelse for at Norges nest mest streamede artist om dagen, som er godt etablert på VG-listas topp 10, ikke er bra nok for VG-lista-turneen.

Om folkets smak, vist gjennom listeplasseringer, føles ekkelt for NRK og VG; Da foreslår jeg man overlater VG-lista og showet til en annen aktør.

De få norske artistene som mot alle odds klarer å få kommersiell suksess, trenger faktisk oppbacking de også – ikke at en statlig aktør bestemmer seg for at folkets favoritter smaker ille.

Alternativt kan «NRKs personlige favoritter» være et mer ærlig og dekkende navn på denne turneen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!