DEBATT

Debatt: Ulv

Streifulver fra Sverige har skylda

Ulvedebatten har tatt en merkverdig vridning, nå med hovedvekten lagt på redsel hos lokalbefolkningen.

ENSOM ULV: Frontene er steile i ulvdebatten. Truls Gulowsen fra Greenpeace var en ensom ulv blant ulvemotstandere under en demonstrasjon foran Stortinget i januar.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENSOM ULV: Frontene er steile i ulvdebatten. Truls Gulowsen fra Greenpeace var en ensom ulv blant ulvemotstandere under en demonstrasjon foran Stortinget i januar.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste av ulvenes sauedrap på Østlandet er forårsaket av unge streifulver som er kommet over fra Sverige. Det er ikke familiegruppene som har revir på norsk side som har gjort særlig innhogg i sauebestanden de senere årene. Tvert i mot, ved at familiegrupper har revir i Norge, minsker sannsynligheten for at svenske streifulver kommer inn gjennom etablerte norske revir. De kommer inn der grenserevirene ikke eksistrerer. Familiegruppene langs Hedmark- og Akerhus-grensen mot Sverige danner derfor en nokså effektiv barriere mot de streifulvene som massakrerer sau. Ta bort de norske revirene, og nye unge ulver vil komme inn fra Sverige, der det er mange av dem. Paradoksalt nok kan fjerningen av grenserevirene bidra til flere og mer blodtørstige ulver og øke ulvekonfliktene også utenfor de bestående revirene. At helnorske ungulver viser seg å trekke østover, til sine frender i Sverige, må også bemerkes.

Ulven er et vilt dyr, som oftest ganske sky overfor mennesker. Den er også et meget smart og lærnemt dyr, slik hundeslektningene også er. En hovedstrategi for å lære ulver til å holde seg unna mennesker, er å skremme dem. Derfor bruker mange land med mye ulv vokterhunder i saueholdet. Ikke for at hundene skal drepe ulv (og andre rovdyr), men som varsko om at ulven beveger seg inn i for ulver farlig territorium, hvor det er store kampklare hunder og gjeterne deres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer