Streik! Streik!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LO-medlemmenes forkastelse av lønnsoppgjøret og streiken fra onsdag morgen satte naturlig nok sitt preg på nyhetssendingene i går. Det var ekstrasendinger i de fleste kanaler, kommentarer og reportasjer både fra gølvet og fra det politiske miljøet. Det er den største arbeidskonflikten på 15 år i dette landet det dreier seg om. 82000 arbeidstakere tas ut i streik i første omgang. Etermediene ga oss en bred og informativ dekning fra klokka 14 og videre ut over dagen.

I utakt

Interessant var også intervjuet ankermann Ingolf Håkon Teigene gjorde på direkten med sosiologiprofessor Geir Høksnes i NRK Dagsrevyen. Høksnes mente avstemningen viste at LO-ledelsen er i utakt med sitt eget grunnplan, og at den virkelig store utfordringen våre politikere må ta fatt i er at vi har fått en ny form for lønnsdanning i Norge, (IT-ansatte som for eksempel får store aksje- og opsjonsavtaler), som setter alle sukrede ord om utjamning på en kraftig prøve.

Høksnes har selvsagt rett i at LO-sjef Yngve Hågensen må ha gjort et dårlig forarbeid på grasrota når han gikk inn for et oppgjør grasrota i går så til de grader forkastet. Debatter og analyser i dagene framover vil nok også gjøre en annen ting klart: at det som eventuelt kommer i høyere lønnstillegg, vil bli spist opp av høyere rente og personlig inntektstap under streiken. Toppsjefenes opsjonsavtaler og fallskjermer er riktignok virkningsfull retorikk som streikemotivasjon, men hvem tror for alvor at det blir gjort noe med dem?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer