Streik! Streik!

LO-medlemmenes forkastelse av lønnsoppgjøret og streiken fra onsdag morgen satte naturlig nok sitt preg på nyhetssendingene i går. Det var ekstrasendinger i de fleste kanaler, kommentarer og reportasjer både fra gølvet og fra det politiske miljøet. Det er den største arbeidskonflikten på 15 år i dette landet det dreier seg om. 82000 arbeidstakere tas ut i streik i første omgang. Etermediene ga oss en bred og informativ dekning fra klokka 14 og videre ut over dagen.

I utakt

Interessant var også intervjuet ankermann Ingolf Håkon Teigene gjorde på direkten med sosiologiprofessor Geir Høksnes i NRK Dagsrevyen. Høksnes mente avstemningen viste at LO-ledelsen er i utakt med sitt eget grunnplan, og at den virkelig store utfordringen våre politikere må ta fatt i er at vi har fått en ny form for lønnsdanning i Norge, (IT-ansatte som for eksempel får store aksje- og opsjonsavtaler), som setter alle sukrede ord om utjamning på en kraftig prøve.

Høksnes har selvsagt rett i at LO-sjef Yngve Hågensen må ha gjort et dårlig forarbeid på grasrota når han gikk inn for et oppgjør grasrota i går så til de grader forkastet. Debatter og analyser i dagene framover vil nok også gjøre en annen ting klart: at det som eventuelt kommer i høyere lønnstillegg, vil bli spist opp av høyere rente og personlig inntektstap under streiken. Toppsjefenes opsjonsavtaler og fallskjermer er riktignok virkningsfull retorikk som streikemotivasjon, men hvem tror for alvor at det blir gjort noe med dem?

Pengemakta vil rå og få siste ord i dette lønnsoppgjøret som i alle de foregående.

Sumobryter

Streik og atter streik var det ikke mye av i innvandrermagasinet «Migrapolis» på NRK2. Der ledet programleder Carolina Maira Johansen oss som vanlig friskt gjennom en rekke fargerike reportasjer. Fra norske sumobrytere som klasket seg konsentrert på rumpeflesket, over et varmt innslag om et flyktningguideprosjekt i Bærum, og til et intervju med Kari Vogt om den nye boka hennes om islam.

I innvandrermiljøer er det kanskje ulike oppfatninger av hvor relevant «Migrapolis» er som magasin for dem. Men sett som et slags «Norge rundt» med innvandrerprofil, synes jeg magasinet fungerer bra. Skal det forbedres, går det i første rekke på en klarere journalistisk poengtering og fokusering.