Streik truer Oscar-utdelingen

Kan bli utsatt, og er allerede langt bak skjema.

(Dagbladet.no): Dagen etter at det ble klart at det ikke blir noen stor Golden Globe-utdeling, har det blitt kjent at manusforfatternes streik også truer en av Hollywoods største begivenheter.

Forberedelsene til den åttiende Oscar-utdelingen er nemlig allerede langt bak skjema, skriver Reuters/Hollywood Reporter.

Utdelingen av the Academy Awards skal etter planen finne sted i Hollywood 24.februar, men det er ikke skrevet et ord av showet enda. Manusforfatternes fagforening WGA har streiket siden 5. november, og en ende på streiken ser ikke ut til å være nært forestående.

- Jeg skal ikke komme med noen odds, men vi håper at vi kan få til noe, eller at streiken blir løst i tide, sier Bruce Davis, sjef for The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, som deler ut prisene på Oscar-utdelingen.

Ingen forfattere kalt inn

Før en vanlig Oscar-utdeling samler akademiet en gruppe manusforfattere, ofte kjente størrelser i Hollywood, mens showets vert samler en annen. I fjor deltok 14 manusforfattere, inkludert vert Ellen DeGeneres.

Men i år har verken akademiet eller den kommende verten Jon Stewart samlet sammen noen som kan skrive showet.

Golden Globe-showet ble avlyst fordi medlemmene av skuespillerforeningen Screen Actors Guild (SAG) ville holde seg borte fra årets prisutdeling, i solidaritet med streikende manusforfattere.

KAN BLI UTSATT: Forberedelsene til Oscar-utdelingen i februar er forsinket på grunn av manusforfatternes streik. Fortsetter den helt til februar, kan showet bli utsatt. Her er Gwyneth Paltrow en av de mange på den røde løperen fra fjorårets Oscar-utdeling. Foto: STELLA PICTURES
KAN BLI UTSATT: Forberedelsene til Oscar-utdelingen i februar er forsinket på grunn av manusforfatternes streik. Fortsetter den helt til februar, kan showet bli utsatt. Her er Gwyneth Paltrow en av de mange på den røde løperen fra fjorårets Oscar-utdeling. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

Det blir imidlertid en utdeling av Golden Globe-prisene, men den kommer til å skje på en timeslang pressekonferanse i stedet for et helaftens kjempeshow.

Jon Stewart, kjent fra The Daily Show, sympatiserte først med de streikende manusforfatterne, men vendte tilbake på lufta igjen denne uka i USA. Det er ventet at han stiller opp på Oscar-utdelingen, men gjør han ikke det, finnes det ingen plan B, sier sentrale personer i akademiet.

Kan bli utsatt

Også Gil Cates, som er en av forhandlere i konflikten for regissørenes forening, produserer Oscar-showet. Han kan komme til å argumentere for at WGA gjør et unntak for Oscar-utdelingen, på samme måte som de gjorde med den kommende Screen Actors Guild-utdelingen.

Men selv om det ikke er noen manusforfattere, kan det likevel bli et show. I 1988 var det også streik, men da ble showet gjennomført med alle stjernene på plass.

Det mest sannsynlige scenarioet er at showet blir utsatt. WGA annonserte at de ville sette opp streikevakt foran Golden Globe-utdelingen, og det kan de også gjøre hvis det fremdeles er streik i slutten av februar. Hvis ikke streiken oppheves spesielt for Oscar-utdelingen, ser det altså mørkt ut.

Det har bare skjedd tre ganger tidligere at Oscar-utdelingen har blitt utsatt. Det skjedde blant annet i 1968, etter mordet på Martin Luther King jr.

Forrige gang Oscar-utdelingen var truet, var i 2003. Noen dager før utdelingen invaderte USA Irak. men showet gikk likevel av stabelen omtrent som planlagt, selv om glamouren var noe tonet ned.

STREIKER: Manusforfatternes forening WGA har streiket siden november, noe som har utsatt mange TV-show og bidratt til at Golden Globe-showet er redusert til en kort pressekonferanse.